Skip to main content
18 augustus 2020

Check online of u NOW moet terugbetalen of niet

Heeft u als ondernemer in deze Corona crisis de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) aangevraagd? Dan kunt u zelf online checken of de ontvangen bedragen al dan niet juist zijn. U ontvangt de NOW namelijk eerst als voorschot en u ontvangt vervolgens een definitieve berekening.

 

NOW 1.0 en 2.0

De NOW kent twee varianten.

  • De NOW 1.0 | voor de periode maart tot eind mei 2020
  • De NOW 2.0 | voor de periode juni tot en met september 2020.

Let op! De NOW 2.0 kan nog tot en met 31 augustus 2020 worden aangevraagd. Bekijk ook ons nieuwsbericht over de ‘NOW 2.0: aangepaste rekentool’

 

Tegemoetkoming in de loonkosten

De NOW 1.0 en 2.0 zijn beiden tegemoetkomingen in de loonkosten, waarbij de hoogte afhankelijk is van het omzetverlies. Bij een 100% omzetdaling is de tegemoetkoming maximaal en bedraagt deze 90%. De loonkosten worden verhoogd met een opslag voor bijkomende kosten, zoals vakantiegeld. De opslag in de NOW 1.0 is 30%, in de NOW 2.0 is dit 40%.

 

Voorschot

De NOW wordt in eerste instantie uitgekeerd als voorschot. Op basis van geschatte loonkosten en omzetverlies wordt in eerste instantie 80% van de te verwachten tegemoetkoming uitbetaald.

 

Zelf checken

Op de site van het UWV kunt u zelf checken of het ontvangen voorschot overeenkomt met de definitieve tegemoetkoming. Hiertoe moet u het geschatte omzetverlies en de geschatte loonsom invoeren, alsmede het werkelijke omzetverlies en de werkelijke loonkosten. Dit kan zowel voor de NOW 1.0 als voor de NOW 2.0. Ook moet u de loonsom van, eventueel om bedrijfseconomische redenen, ontslagen werknemers opgegeven.

Let op! Een verschil kan positief en negatief uitpakken. Heeft u te veel NOW ontvangen, dan moet u dit terugbetalen. Heeft u te weinig ontvangen, dan ontvangt u het restant alsnog.

 


Lees meer actuele berichten van onze Corona Helpdesk | schrijf u in voor onze Corona nieuwsbrief


DISCLAIMER
In dit nieuwsbericht verstrekt SKN algemene informatie gebaseerd op de ons thans bekende informatie en de thans geldende wet- en regelgeving. Voor zover dit nieuwsbericht juridische informatie verstrekt, beoogt SKN niet om juridisch advies te verlenen voor uw concrete situatie. De inhoud van dit nieuwsbericht is door SKN met zorg samengesteld mede op basis van door derden verstrekte informatie. SKN aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie, daar iedere situatie uniek is.

Terug

Nog niet uitgelezen?