Skip to main content

Ziekteverzuimbeleid

Naast krapte op de arbeidsmarkt is ziekteverzuim één van de grootste uitdagingen voor jou als werkgever. Het kan altijd gebeuren dat je met langdurig ziek personeel te maken krijgt. Een goed ziekteverzuimbeleid hebben, is dan heel belangrijk. Niet alleen zorg je daarmee ervoor dat je medewerkers de begeleiding en behandeling krijgen die ze nodig hebben, maar ook dat jij als werkgever aan je wettelijke verplichtingen voldoet. Daarnaast vergroot een goed ziekteverzuimbeleid ook de kans op een snellere en succesvolle re-integratie.

Heb je het ziekteverzuimbeleid binnen jouw organisatie op orde? Als je hieraan twijfelt en het ziekteverzuimbeleid binnen jouw organisatie wilt gaan opzetten of uitbreiden, dan kunnen wij je daarbij helpen. Wil je direct aan de slag met een specialist van Vitacon Luteijn? Bel of mail ons.

Waarom zorgen voor een goed ziekteverzuimbeleid

Het voeren van een ziekteverzuimbeleid is wettelijk verplicht voor de werkgever vanuit het Arbeidsomstandighedenbesluit (art. 2.9). Ook voor het verkrijgen van bijvoorbeeld een branchecertificering of verzekering zijn bepaalde aspecten van een ziekteverzuimbeleid veelal verplicht.

Naast dat je dus een wettelijke verplichting hebt een ziekteverzuimbeleid te hebben, is het ook heel verstandig hier aandacht aan te schenken.

De voordelen van een goed ziekteverzuimbeleid op een rijtje

Een goed ziekteverzuimbeleid:

 • Geeft aan hoe jij als werkgever binnen jouw organisatie omgaat met ziekte en ziekteverzuim
 • Maakt voor elke medewerker duidelijk welke procedures ze moeten volgen
 • Zorgt ervoor dat leidinggevende en manager weten welke middelen ze in kunnen zetten om met verzuim om te gaan of het te voorkomen
 • Maakt taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van betrokken medewerkers bij ziekteverzuim duidelijk
 • Geeft duidelijk aan wanneer en waarom van een externe deskundige gebruik gemaakt kan (of moet) worden
 • Leidt veelal tot een kostenbesparing

Met andere woorden, een goed ziekteverzuim geeft duidelijkheid en zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij aan toe is.

Hoe ziet een goed ziekteverzuimbeleid eruit

Een goed ziekteverzuimbeleid voor jouw organisatie kan er heel anders uitzien dan het ziekteverzuimbeleid van een andere organisatie. Wat voor jouw organisatie werkt en nodig is, hangt af van verschillende factoren. Zoals het aantal medewerkers, de roosters en de werkzaamheden die ze moeten uitvoeren. Een goed ziekteverzuimbeleid is dus echt maatwerk. Wil je weten wat je moet opnemen in je ziekteverzuimbeleid? Denk bijvoorbeeld aan:

Het maken van een ziekteverzuimbeleid is maatwerk. De inhoud ervan is afhankelijk van de aard van jouw organisatie, de omvang en de bedrijfscultuur. Het beleid moet goed aan sluiten bij jouw algemeen bedrijfs- en personeelsbeleid.

Waarom kiezen voor een specialist van Vitacon Luteijn?

 • Diepgang, kwaliteit en een persoonlijke benadering staan centraal in onze aanpak
 • We zijn een gecertificeerde arbodienst én HR-specialist
 • Wij zijn op de hoogte van branche specifieke regels en eisen
 • Altijd persoonlijk contact met een van onze deskundigen
 • Vitacon Luteijn is totaalaanbieder op het gebied van HR en onderdeel van Stolwijk Kennisnetwerk

Aan de slag met jouw ziekteverzuimbeleid

Wil jij ook grip op je verzuim met een passend verzuimbeleid voor jouw organisatie? Schakel dan de hulp in van een specialist van Vitacon Luteijn. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.