Skip to main content

Kennisdossier: Verandering biedt kansen

Verandering is alom. Zo is er de exponentiële groei van Tech. Maar we zien vooral ook de gevolgen van de voorbije pandemie, klimaatverandering en de grote veranderingen op het wereldtoneel. Een ding is duidelijk: aan de meeste veranderingen kunnen we maar beter wennen, want ze gaan niet meer weg. Dat vraagt om toekomstgericht ondernemen en besturen én om het zien en benutten van kansen. Dat is waar dit kennisdossier over gaat.

Hoe je alles wat verandert strategisch in je voordeel laat werken.

De gevolgen van de veranderingen zijn groot. Tech verandert onze manier van informatievergaring en de ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld robotisering en kunstmatige intelligentie volgen elkaar in rap tempo op, kijk bijvoorbeeld maar naar ChatGPT. Als gevolg van de coronacrisis zijn we anders gaan werken, is er een uitdagende situatie op de arbeidsmarkt ontstaan en kregen wij te maken met verhoogde prijzen van grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne leidde – naast een humanitaire crisis – tot een energiecrisis en een inflatie met een hoogte die we ons niet kunnen heugen.

En toch lijkt het in economisch opzicht nog best goed te gaan met Nederland. Onze flexibele houding, handelsgeest en ons hoge opleidingsniveau maken dat we niet zelden in staat zijn om gesignaleerde kansen goed te benutten.

Uitdagingen ombuigen in kansen

De wereld verandert dus. Als een hyperloop in een vacuüm tunnel zelfs. Mensen zijn geneigd om veranderingen als iets negatiefs te zien en om de gevolgen ervan als ‘crisis’ te labelen. Maar er is één belangrijk verschil: crises gaan voorbij. En nu we weten dat dit niet opgaat voor veel van de recente veranderingen, kunnen we maar beter onze flexibiliteit aanwenden, uitdagingen ombuigen in kansen. Zodat al wat verandert uiteindelijk vóór ons gaat werken, in plaats van tegen ons.

Waarom dit kennisdossier?

Wij bouwen aan dit kennisdossier omdat wij als Stolwijk Kennisnetwerk graag een plek willen zijn waar bestuurders en ondernemers inspiratie opdoen. Waar je op de hoogte blijft van ontwikkelingen. Wij willen mensen met elkaar verbinden en onze kennis delen. Niet belerend, want wij begrijpen heel goed dat je zelf heel goed weet hoe jij je organisatie het beste bestuurt. Maar wel met de bedoeling je rust, overzicht en grip te bieden. Je te helpen navigeren, zodat jij je samen sterkt voelt in de duurzaam succesvolle koers die je vaart.

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven over dit kennisdossier? Schrijf je hieronder in en wij sturen je periodiek (wees gerust, niet om de haverklap) een e-mail met interessante tips, artikelen, interviews en opinie.

Thema’s

Hoe doen we dat? In dit kennisdossier werken wij met verschillende thema’s. Daarbinnen voorzien onze specialisten je steeds van nieuwe informatie. Zo lees je bijvoorbeeld tips, nieuws, opinie, cases en interviews. De thema’s lichten wij hieronder verder toe.

1

Een van de grootste veranderingen waar bedrijven en organisaties in de afgelopen jaren mee te maken hebben gehad, is de situatie op de arbeidsmarkt. Kopzorgen als gevolg van heilloze zoektochten, groot verloop en zelfs productiebeperkingen zijn alomtegenwoordig. Volgens Sanneke Peters, HR Consultant bij Vitacon Luteijn ligt een groot deel van de oplossing in ‘goed werkgeverschap’.

Lees meer over het thema
Gerelateerde content met tag: Goed werkgeverschap

2

De krapte op de arbeidsmarkt, hogere kosten van componenten als grondstoffen, energie en lonen. Als gevolg daarvan staat bij veel organisaties de concurrentiepositie onder druk. Prijsstelling en levertijd zijn immers belangrijke aankoopargumenten. Waarom omarmt de ene onderneming die veranderingen en stijgt vervolgens boven zichzelf uit, terwijl andere de uitdagingen van nu vooral als problemen ervaren? Nick Tibben, organisatieadviseur bij TLA Advies deelt zijn ervaringen uit de praktijk.

Lees meer over het thema

3

Data wordt door velen beschouwd als het nieuwe goud. Loop je als ondernemer achter de feiten aan als jij nog weinig of niets met data doet? Tim Ranshuysen, senior business consultant bij TLA-advies sust de gemoederen. Hij ziet dat data-analyse vaak als een doel wordt beschouwd, terwijl het volgens hem slechts een middel is, dat je heel gericht kan inzetten. Ook ziet hij dat er in veel organisaties nog zaken moeten veranderen, voordat ze klaar zijn voor een waardevolle inzet van data.

Lees meer over het thema

4

Voor ondernemers is continuïteit erg belangrijk. Maar wat als je compleet verrast wordt door veranderende omstandigheden en de continuïteit in het gedrang komt? Neem bijvoorbeeld de lockdowns tijdens de corona pandemie of de oorlog in Oekraïne, met als gevolg extreme energielasten. Anticiperen op dergelijke extreme wendingen vergt flexibiliteit. Fiscalist Roland van Boekel is het daarmee eens maar adviseert ondernemers om na te denken over risicobeperking.

Lees meer over het thema

5

De politiek – vooral de Haagse – kampt met slechte reviews. Burgers en ondernemers verlangen van het landsbestuur dat zij oplossingen bedenken voor de zich opstapelende problemen rondom bijvoorbeeld klimaat, stikstof en toeslagen. Maar dat lijkt momenteel een onhaalbare opgave. Volgens Marcel Moes, adviseur bij Stolwijk Publiek Advies, biedt het kansen als wij in Nederland onze overheid anders zouden organiseren

Lees meer over het thema

Wil je graag eens verder praten over veranderingen en kansen??

Neem gerust contact op met Roland van Boekel. Hij maakt graag tijd voor een goed gesprek.