Skip to main content

Zelfstandig ondernemer worden door een bedrijfsovername

Welke toegevoegde waarde biedt Stolwijk vanWijk bij aankoop van een bedrijf?

 • Gefocust zoekprofiel
  Een belangrijke voorwaarde voor effectief zoeken en een succesvolle MBI-transactie: benader de markt met een gefocust zoekprofiel, dat optimaal aansluit op jouw ervaring en toegevoegde waarde.
 • Groot netwerk
  Ons netwerk is jouw netwerk. Wie zoekt een opvolger en waarvoor ben jij een match? Wij brengen je in contact.
 • Een goed begeleide start
  Een goede start is het halve werk. Reken op onze kennis en ervaring voor begeleiding bij een goede start en de vervolgstappen in het proces.

Waar moet ik op letten als ik zelfstandig ondernemer wil worden via een bedrijfsovername te kopen of MBI?

Het ondernemerschap lonkt voor velen. Een goede start is het halve werk, ook wanneer jij zelfstandig ondernemer wordt door een (gefaseerde) overname of een management buy in. Goede begeleiding helpt jou deze goede start van jouw ondernemerschap te realiseren. En daar zijn we voor.

 

Zelfstandig ondernemer worden: Begeleiding bij hele traject

Noord, oost, zuid, west, waar ook in het land jij je bevindt en ongeacht in welke branche je actief bent, je kunt op ons rekenen voor begeleiding bij jouw management buy in of overname van een kleine, middelgrote of grote mkb-onderneming. Van oriëntatie tot het zetten van de handtekening en daarna. In grote lijnen helpen wij jou bij:

 • Opstellen van een gefocust zoekprofiel
 • Vinden van de juiste kandidaat
 • Gehele verdere (aankoop)proces (waardering, bieding, intentieovereenkomst, due diligence  en koopovereenkomst)
 • Verkrijgen van financiering

Begin met gefocust zoekprofiel

Effectief kunnen zoeken en vinden begint met een gefocust zoekprofiel. Laten we samen een zoekprofiel creëren, dat perfect aansluit bij jouw ervaring en toegevoegde waarde. Die focus is ten eerste belangrijk voor jezelf, maar uiteraard ook voor alle andere partijen die in jouw overnameproces worden betrokken.

Samen maken we helder waar het bedrijf dat je wilt overnemen voor jou aan moet voldoen en hoe jij jouw rol daarin ziet. Een belangrijke stap, want hoe duidelijker jouw wensen, des te gerichter je kunt zoeken. Maar vergeet niet dat een heldere wensen en doelen je ook helpen beter overwogen keuzes te maken en om partijen zoals een DGA en bank te overtuigen.

 

We stellen samen een zoekprofiel op waardoor:

 • Jij voldoende breed kunt zoeken
 • Jij kunt kiezen tussen bedrijven die we je aanreiken
 • DGA’s zich in jouw criteria herkennen
 • Jij je duidelijk onderscheidt van andere MBI’ers in de markt

Een bedrijf vinden om geheel, deels of gefaseerd over te nemen

De juiste kandidaat vinden kan een uitdaging zijn. Waar begin je met zoeken? Niet iedereen schreeuwt van de dingen dat hij op zoek is naar een opvolger en dan is het ook nog de vraag met wie je een match bent. ‘Welkom in ons netwerk!’, zeggen we dan. Wij brengen jou graag in contact met ondernemers die een opvolger zoeken of op zoek zijn naar een sterke compagnon om samen het bedrijf naar een volgende fase te brengen. Wij kunnen je direct voorstellen aan ondernemers of samen op zoek gaan naar een bedrijf dat bij jou past. Voorwaarde is uiteraard wel dat jij er ook klaar voor bent om gesprekken aan te gaan.

Goede ondernemers zien een bedrijfsopvolging niet als een losse gebeurtenis maar als een proces. Ze plannen dit vaak jarenlang (fiscaal) vooruit. Daardoor zijn wij bij veel bedrijven al vroeg in het proces betrokken. Handig voor jou, want zo weten we binnen ons netwerk precies welk bedrijf welk type ondernemer nodig heeft. Dit vergroot jouw kansen op een succesvolle MBI.

Het koopproces waarmee je zelfstandig ondernemer wordt

Bedrijfswaardering, bieding, intentieovereenkomst, due diligence, koopovereenkomst, de stappen die je zet tijdens een MBI proces zijn vergelijkbaar met die van een regulier aankoopproces. Meer daarover vind je in ons overzicht van het aankoopproces. Maar we begrijpen het als jij alle stappen niet tot in detail kent of beheerst. En dat hoeft ook niet. Daarvoor heb je immers onze kennis en ervaring.

Wat als de handtekening is gezet?

Jouw management buy in en daarmee ook het succes van jou als ondernemer, begint pas echt nadat de handtekeningen bij de notaris zijn gezet. Dit is een moment waarop veel zaken samenkomen. Alles is nieuw: het bedrijf, de medewerkers, de klanten, de specifieke markt, de bank (aflossing) en jouw rol als ondernemer. Het vergt de nodige skills om in deze hectische startperiode focus te houden op datgene waar het nu echt om gaat.

Je staat niet alleen

Is jouw management buy in officieel rond, dan heeft de oud-eigenaar waarschijnlijk afscheid genomen. En jouw ‘nieuwe’ medewerkers zijn toch op een andere manier betrokken dan jij als eigenaar/aandeelhouder. Toch sta je er niet alleen voor. Wij kunnen jou, zowel op de achtergrond als op de voorgrond, begeleiden bij een goede start en de vervolgstappen in het proces.

Je kunt ons inzetten voor:

 • Klankbord/adviserende rol
 • Coaching en sturing vanuit financiële parameters
 • Coaching van koper en verkoper in hun samenwerking bij geleidelijke overname

 

Word zelfstandig ondernemer door een bedrijf over te nemen of je in te kopen in een bestaand bedrijf. Samen met Stolwijk vanWijk zorg je voor een goede start van jouw ondernemerschap.

Starten met ondernemen door over te nemen?

Hier is ons netwerk voor jou, neem contact met ons op.