Skip to main content

Starten met ondernemen door een bedrijfsovername

Welke toegevoegde waarde biedt Stolwijk vanWijk bij aankoop van een bedrijf?

 • Gefocust zoekprofiel
  Een effectief zoektraject en succesvolle management buy in-transactie beginnen met een goed zoekprofiel. Dit profiel focust op wat optimaal aansluit bij jouw ervaring en toegevoegde waarde.
 • Groot netwerk
  Laat ons jou in contact brengen met ondernemers die een opvolger zoeken of een sterke compagnon om samen het bedrijf naar een volgende fase te brengen.
 • Een goed begeleide start
  Op de voorgrond, op de achtergrond, alles kan. Jij bepaalt hoe we jou begeleiden bij een goede start en vervolgstappen in het aankoopproces.

Ik wil zelfstandig ondernemer worden door een bedrijf te kopen of mij in te kopen (MBI)

Het ondernemerschap lonkt voor velen. En een goed begin is het halve werk, ook wanneer jij ondernemer wordt door een (gefaseerde) overname of een management buy in (MBI). Met onze jarenlange ervaring kun je rekenen op uitgekiend advies voor een vliegende start van jouw ondernemerschap.

Wij begeleiden jou

Waar ook in het land en ongeacht de branche, begeleiden wij jou bij jouw MBI of overname van een kleine, middelgrote of grote mkb-onderneming. Van oriëntatie tot het zetten van de handtekening en daarna. In grote lijnen helpen wij jou bij:

 • Opstellen van een gefocust zoekprofiel
 • Zoeken en vinden van de juiste kandidaat
 • Gehele verdere (aankoop)proces (waaronder waardering, bieding, intentieovereenkomst, due diligence  en koopovereenkomst)
 • Verkrijgen van financiering

 

Voorbereiding

Voorbereiding is van groot belang voor een effectieve zoektocht en een succesvolle MBI-transactie. Het is cruciaal dat je de markt benadert met een gericht zoekprofiel dat perfect aansluit bij jouw ervaring en toegevoegde waarde. Deze focus is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor alle andere partijen die betrokken zijn bij het overnameproces.

Het is verstandig om helder te hebben aan welke criteria het bedrijf dat je wilt overnemen moet voldoen. Met een duidelijk beeld van het gewenste bedrijf en jouw visie daarop, kunnen we samen gericht zoeken, andere partijen (zoals DGA en bank) te overtuigen en weloverwogen keuzes te maken.

We stellen een zoekprofiel op waardoor:

 • Jij breed genoeg kunt zoeken
 • Jij makkelijker kunt kiezen tussen door ons aangereikte kandidaten
 • DGA’s zich in jouw criteria herkennen
 • Jij je duidelijk onderscheidt van andere MBI-ers in de markt

Hoe vind ik een bedrijf dat ik volledig, deels of gefaseerd wil overnemen?

Welkom in ons netwerk! Wij brengen je graag in contact met ondernemers die een opvolger zoeken of op zoek zijn naar een sterke compagnon om samen het bedrijf naar een volgende fase te brengen. Wij kunnen je direct voorstellen aan ondernemers of samen op zoek gaan naar een bedrijf dat bij jou past. Voorwaarde is uiteraard wel dat jij er ook klaar voor bent om gesprekken aan te gaan.

Bedrijfsovername: een proces, géén gebeurtenis

Goede ondernemers zien bedrijfsopvolging als een proces, geen gebeurtenis. Ze plannen dit vaak jaren vooruit, ook fiscaal. Daarom zijn wij al vroeg in het proces betrokken bij veel bedrijven. Binnen ons netwerk weten we daardoor precies welk bedrijf welk type ondernemer nodig heeft. Nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Stap binnen in ons brede netwerk en vergroot je kansen op een succesvolle start.

 

Het (in)koopproces van een MBI

De stappen die je zet  tijdens een management buy in zijn vergelijkbaar met het proces van een reguliere overname-/fusie.

Afronding en daarna

Nadat de handtekeningen bij de notaris zijn gezet, begint jouw ondernemerschap pas echt. Dit is het moment waarop alles samenkomt. Alles is nieuw: het bedrijf zelf, de medewerkers, de klanten, de specifieke markt, de bank (aflossing) en uiteraard jouw ondernemersrol. Het vergt de nodige skills om in deze hectische startperiode de focus te behouden op wat echt belangrijk is.

In veel andere gevallen sta je er vanaf dat moment alleen voor. De voormalig eigenaar heeft hoogstwaarschijnlijk afscheid genomen en jouw nieuwe medewerkers zijn op een andere manier betrokken dan jij als eigenaar/aandeelhouder. Maar wist je dat wij jou verder kunnen begeleiden?  Op de achtergrond betrokken of actief op de voorgrond, jij kiest wat je van ons nodig hebt voor een goede start en de vervolgstappen in het proces.

Onze betrokkenheid op de achtergrond kan bestaan uit:

 • Klankbord/adviserende rol
 • Coaching en sturing vanuit financiële parameters
 • Bij geleidelijke overname: coaching van koper en verkoper in hun samenwerking

Wil je starten met ondernemen door een bedrijf over te nemen?

Vergroot jouw kansen met ons netwerk en neem contact met ons op.