Skip to main content

DISC test: inzage in gedrag en teamverbanden

DISC is een beproefde methode waarmee je inzicht krijgt in het gedrag van een persoon en hoe dit zich verhoudt in relatie tot dat van anderen. Dit inzicht kun je gebruiken om de persoon te ondersteunen bij zijn persoonlijke ontwikkeling en te kijken of de persoon past bij een bepaalde functie of team. Ook is het een krachtig middel om teams te versterken.

Wil je meer weten over wat het inzetten van de DISC test voor uw organisatie kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op.

Wat is DISC?

De DISC methode geeft inzicht in het gedrag, de talenten, valkuilen en voorkeuren van een persoon. Met behulp van de DISC methode maken we een gedragsanalyse.

DISC brengt in kaart hoe een persoon omgaat met:

 • Problemen en uitdagingen
 • Het overtuigen van andere personen
 • Veranderingen en tempowisselingen
 • Regels en procedures

Het geeft een objectief beeld van zowel het natuurlijke gedrag van een individu als van het gedrag dat hij of zij als reactie op de omgeving vertoont. De kracht van de DISC zit hem in de eenvoud zonder af te doen aan de complexiteit van mensen.

Waarom een DISC test inzetten?

DISC geeft mensen een diepgaand inzicht in hun eigen gedragsstijl en in die van anderen. De DISC beschrijvingen maken in begrijpelijke taal duidelijk hoe iemand zich gedraagt en communiceert.

Dit inzicht levert je:

 • Perspectieven hoe je talenten beter kunt inzetten. DISC maakt duidelijk wat het natuurlijke gedrag is van de persoon en geeft daarmee aanknopingspunten hoe de persoon het beste tot zijn recht komt in zijn functie
 • Mogelijkheden om samenwerkingen te verbeteren en een beter team te creëren
 • De mogelijkheid om te kijken of de kandidaat persoonlijke eigenschappen heeft die goed passen bij een functie

De DISC gedragsanalyse wordt meestal afgenomen op verzoek van een werkgever, maar ook als particulier kun je veel inzichten over je eigen gedrag krijgen na het uitvoeren van een DISC analyse.

Doelen van de DISC test voor werkgevers

 • Teamontwikkeling en teambuilding – het creëren van sterke teams
 • Persoonlijke ontwikkeling van medewerkers – medewerkers helpen hun talenten te benutten
 • Werving en selectie van de juiste kandidaat – heeft de kandidaat de juiste persoonlijke eigenschappen voor de functie?

Doelen van de DISC test voor kandidaten of particulieren
De DISC methode houdt je als het ware een spiegel voor. Je krijgt meer inzicht in je eigen gedragsvoorkeuren en bijbehorende kwaliteiten en valkuilen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen effectiever worden in wat zij doen, naarmate zij zichzelf beter leren kennen. En dat is precies wat de DISC methode voor je doet. Je leert meer over je eigen gedragingen en mogelijke valkuilen. Daarnaast doet het je beseffen dat mensen om je heen andere persoonseigenschappen hebben dan jijzelf. En dat kan je helpen relaties en samenwerkingen met anderen te versterken.

Meer over de DISC methode

DISC vindt zijn oorsprong in 1928 en is ontworpen door William Moultan Marston. In zijn boek ‘Emotions of Normal People’ omschreef hij voor het eerst de verschillende persoonlijkheden.

De methode gaat uit van 4 basis-profielen met ieder een eigen kleur:

 • Dominantie – rood
 • Invloed – geel
 • Stabiliteit – groen
 • Conformiteit – blauw

Ieder persoon heeft iedere kleur of typering in zich, maar eigenschappen zijn altijd meer of minder vertegenwoordigd.

De scores van de kandidaat kunnen in een kwadrant worden geplaatst. De bovenkant, rechterkant, onderkant en linkerkant bevatten specifieke gedragstendensen. Zo zijn mensen, die hoog scoren op dominantie en conformiteit, taakgerichter. En mensen, die hoger scoren op invloed en stabiliteit, meer mensgericht. Mensen die hoger scoren op dominantie en invloed reageren sneller op prikkels en zijn proactiever en actiever. En mensen die hoger scoren op conformiteit en stabiliteit, zijn over het algemeen reflectiever en willen eerst over dingen nadenken, voordat ze reageren.

Naast persoonlijke inzage in gedrag, is DISC een goed middel om teamverbanden te versterken. Met DISC leer je elkaars gedragsstijl kennen, inclusief de kwaliteiten en valkuilen die hierbij horen. Zo kun je kijken hoe je elkaars kwaliteiten kunt versterken door ieder teamlid in zijn of haar kracht te zetten.

Hoe wordt een DISC test gedaan?

Een DISC gedragsanalyse wordt gemaakt aan de hand van een vragenlijst. De kandidaat krijgt verschillende stellingen te zien, waarbij hij moet kiezen welke stelling het meest en het minst bij hem past. Op basis van de gegeven antwoorden komt een gedragsprofiel tot stand. Een gecertificeerde DISC-psycholoog bespreekt deze persoonlijk met de kandidaat.

De DISC vragenlijst kan online ingevuld worden. De terugkoppeling vindt mondeling plaats op een van onze locaties, op een door u voorgestelde locatie of online. Naast dit gesprek ontvangt u ook de rapportage.

Een DISC gedragsanalyse gecombineerd met drijfveren verdiept het profiel

De basis DISC gedragsanalyse, gecombineerd met een drijfverentest, geeft inzicht in de persoonlijke gedragsstijl én geeft informatie over wat een persoon daadwerkelijk beweegt en aanzet tot actie. Oftewel antwoord op de vraag: wat is het waarom achter onze handelswijze? In het algemeen geldt dat hoe meer drijfveren en behoeften van een persoon bevredigd worden in een bepaalde functie, hoe gelukkiger hij of zij zal zijn. Met een grotere betrokkenheid bij het werk als gevolg.

Waarom de DISC test van Vitacon Luteijn?

 • Vitacon Luteijn is het #1 assessmentbureau van Oost-Nederland met meer dan 40 jaar ervaring
 • Vitacon Luteijn is totaalaanbieder op het gebied van HR en onderdeel van Stolwijk Kennisnetwerk
 • De DISC gedragsanalyse wordt uitgevoerd door gecertificeerde DISC psychologen
 • Diepgang, kwaliteit en een persoonlijke benadering staan centraal in onze aanpak
 • Wij werken volgens de NIP-code
 • Voor iedere functie en branche het juiste assessment
 • Naast assessments kunnen wij ook je kandidaat of medewerker verder begeleiden bij zijn of haar ontwikkeling

 

Ook meer werkgeluk en betrokkenheid met DISC assessments?

Breng de gedragsprofielen van uw medewerkers en kandidaten in kaart met de DISC methode en benut hun volledige potentie; individueel of in teamverband.