Skip to main content

Ontwikkelassessment

Een ontwikkelassessment brengt in kaart hoe je het potentieel van medewerkers volop kunt benutten.  Als werkgever help je hiermee je organisatie te versterken. Vitacon Luteijn geeft je duidelijkheid binnen 5 werkdagen na de testdag.

Meer weten? Bel of mail ons.

Wat is een ontwikkelassessment?

Het ontwikkelassessment is een krachtig instrument waarmee zowel jij als werkgever als je medewerker, duidelijkheid krijgen waar het potentieel van laatstgenoemde ligt én hoe je het optimaal kunt benutten.

Een ontwikkelassessment is een onderzoek dat bestaat uit verschillende testonderdelen, die in kaart brengen hoe een medewerker zich verder kan ontwikkelen binnen een organisatie.

Met een ontwikkelassessment kunnen we bijvoorbeeld inzichtelijk maken of de medewerker in een tijdsbestek van 1 tot 2 jaar door kan groeien naar een andere functie. En wat er dan voor nodig is om dit te bereiken.
Of bijvoorbeeld om antwoord te geven op de vraag hoe je als werkgever je medewerker het beste kunt ondersteunen in een nieuwe functie, om de kans van slagen te vergroten.

De volgende vragen staan centraal in het ontwikkelassessment:

 • Wat kan een medewerker?
 • Wat wil een medewerker?
 • Wat past bij de medewerker?
 • Hoe kan ik dit als werkgever faciliteren?

Een ontwikkelassessment laat je medewerkers en bedrijf groeien

Als ambitieuze werkgever wil je graag vooruit. De groei en ontwikkeling van je medewerkers helpt je jouw bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Daar kun je niet aan voorbij gaan, al weet je misschien niet hoe je dit aanpakt. Je wilt graag weten hoe je je medewerkers kunt uitdagen, waar hun ontwikkelpotentieel zit, wat zij zelf ambiëren en wat je als werkgever kunt doen om dat te faciliteren. Welke stappen kan hij of zij in het bedrijf zetten? Welke functies zijn nu of in de toekomst haalbaar? Door het afnemen van een ontwikkelassessment krijg je antwoorden op dit soort vragen.

Het ontwikkelassessment is dus gericht op groei en ontwikkeling. Van je medewerkers, maar ook van de organisatie. Het ontwikkelassessment kun je daarom inzetten in verschillende situaties:

 • Bij de doorgroei naar een nieuwe functie. Heeft de medewerker het potentieel om nu of op termijn door te groeien naar een andere functie?
 • Om helder te krijgen wat vervolgstappen kunnen zijn in iemands carrière.
 • Om, als een kandidaat net wordt aangenomen, inzichtelijk te krijgen hoe het bedrijf deze persoon het beste in zijn rol kan laten groeien.
 • Als persoonlijk ontwikkelplan. Gewoon omdat je het beste voor hebt met je medewerkers. Zitten zij lekker in hun werk, dan werkt dat in ieders voordeel.

Welke onderdelen bevat een ontwikkelassessment?

Het ontwikkelassessment bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een werkgerelateerde persoonlijkheidsvragenlijst
 • De carrièrewaarden vragenlijst
 • Een interessevragenlijst voor taken en sectoren
 • Twee rollenspelen
 • Een uitgebreid interview

Hoe gaat het ontwikkelassessment in zijn werk?

Het ontwikkelassessment bestaat uit verschillende onderdelen die we afnemen in twee delen: de online voorbereiding en de assessmentdag zelf.

Voorafgaand aan de assessmentdag vragen we de medewerker of kandidaat om een deel van het assessment voor te bereiden in een persoonlijke online omgeving. Op de assessmentdag zelf, die ongeveer een halve dag duurt, nemen we de andere tests, de rollenspellen en het interview af. Deze vinden bij voorkeur plaats op het assessmentbureau van Vitacon Luteijn in Zevenaar (via de A12 prima te bereiken voor je medewerkers uit de regio Arnhem, Nijmegen en Doetinchem), anders is online ook een mogelijkheid.

Na afloop van het assessment bespreken we de resultaten en stellen we een rapportage op. Daarin lees je over de kwaliteiten, ontwikkelpunten en het groeipotentieel. Ook geven we advies over hoe de medewerker begeleid kan worden in zijn of haar ontwikkeling. Je ontvangt de rapportage binnen 5 werkdagen na de assessmentdag.

Het ontwikkelassessment levert een win-win situatie op

Het ontwikkelassessment is dé manier om objectief het potentieel van je medewerkers inzichtelijk te krijgen. Waardevolle informatie die je kunt benutten om je organisatie te versterken. Aan de hand van de antwoorden voer je beleid waarmee je het volle potentieel in de organisatie benut. Tegelijkertijd zorg  je dat je mensen gemotiveerd blijven en zich voortdurend uitgedaagd voelen. Een win-win situatie dus.

De kosten van het ontwikkelassessment

Het ontwikkelassessment is een intensief assessment. Zo voeren twee psychologen de rollenspellen uit. Daar tegenover staat een hoge waarde van het assessment voor uw organisatie. De kosten verdienen zich in de loop der tijd terug. Dit doordat het ontwikkelassessment mismatches en daarbij behorende kosten voorkomt. Ook verklein je het afbreukrisico als een medewerker doorgroeit in de organisatie, maar dit niet waar kan maken. Tot slot is natuurlijk ook het werkgeluk van je medewerkers heel wat waard.

Benieuwd welke investering nodig is? Neem contact met ons op!

Daarom het ontwikkelsassessment van Vitacon Luteijn

 • Vitacon Luteijn is het #1 assessmentbureau van Oost-Nederland met meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van assessments
 • Vitacon Luteijn is totaalaanbieder op het gebied van HR en onderdeel van Stolwijk Kennisnetwerk
 • Assessments worden uitgevoerd door gediplomeerde en ervaren psychologen
 • Je ontvangt altijd binnen 5 werkdagen na de assessmentdag de rapportage
 • Diepgang, kwaliteit en een persoonlijke benadering staan centraal in onze aanpak
 • Wij werken volgens de NIP-code
 • Keuze voor online assessment of op locatie in Zevenaar
 • Voor iedere functie en branche het juiste assessment
 • Naast assessments kunnen wij de kandidaat of medewerker ook verder begeleiden bij zijn of haar ontwikkeling

Ook de potentie van medewerkers benutten met ontwikkelassessments?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!