Skip to main content

Burgerparticipatie versterkt jouw beleid

Burgerparticipatie laat burgers deelnemen aan processen, aan besluitvorming, aan uitvoering. Het versterkt het gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid, wat de acceptatie en effectiviteit van jouw beleid kan vergroten. Ga hier dus zeker mee aan de slag.

Maar burgers mee laten denken en doen is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe enthousiasmeer je burgers voor burgerparticipatie? Waar laat je ze wel/niet in meedenken en -werken? En hoe leid je dit in goede – en vooral georganiseerde – banen? Reken op onze kennis en ervaring. Bel of mail ons.

Waarom burgerparticipatie?

Burgerparticipatie is het interactieve proces, waarbij burgers betrokken zijn bij de besluitvorming en uitvoering van beleid in de publieke sector. Dit kan variëren van het delen van ideeën en standpunten tot actieve betrokkenheid bij de uitvoering van plannen. Burgerparticipatie stelt burgers in staat om hun stem te laten horen en actief deel te nemen aan hun samenleving. Waarom burgers betrekken bij beleidsvorming zo sterk in opmars is?

  • Wie het belang van de gemiddelde burger wil dienen, moet weten wat er in het hoofd en hart van die burger omgaat.
  • De gemiddelde burger anno nu is mondiger dan ooit. Er zijn sterke meningen en men is graag ‘in control’. Laat meepraten en genereer zo breder draagvlak.
  • De samenleving heeft enorm veel kennis en ervaring te bieden. Het zou zonde zijn om als publiek domein die denkkracht onbenut te laten.
  • Toenemende digitalisering biedt nieuwe mogelijkheden voor burgerparticipatie. Online platforms en sociale media kanaliseren de stem van burgers direct naar beleidsmakers.
  • De complexiteit van actuele beleidsuitdagingen, zoals de klimaatcrisis of de vluchtelingencrisis, vergroot de behoefte aan burgerparticipatie.

Thema’s voor burgerparticipatie

Er zijn verschillende publieke thema’s waarbij je met burgerparticipatie kunt zorgen voor een betere afstemming op behoeften van de samenleving. Denk aan:

De ontwikkeling van parken, wegen, fietspaden, openbare gebouwen en andere soorten infrastructuur.

Plannen voor milieubeheer en duurzaamheid, zoals recyclingprogramma’s, energie-efficiëntie initiatieven, en het beschermen van lokale ecosystemen.

Routes, frequenties, tarieven en andere aspecten van openbaar vervoersdiensten.

Planning en organisatie van culturele activiteiten en evenementen, zoals festivals, concerten en tentoonstellingen.

Lokale onderwijsthema’s, zoals schoolfaciliteiten, buitenschoolse programma’s en andere onderwijsgerelateerde kwesties.

Direct kunnen stemmen over hoe een deel van het publieke budget wordt uitgegeven.

Veiligheidskwesties en beleid voor politiewerk, zoals buurtwachtprogramma’s of strategieën voor misdaadpreventie.

Lokale zorgthema’s, zoals jeugd- en ouderenzorg, Wmo-zaken, sociale inclusie en andere zorggerelateerde kwesties.

Sociale diensten, zoals voedselbanken, daklozenopvang, en andere programma’s voor de meest kwetsbare leden van de gemeenschap.

Economische ontwikkelingsstrategieën, zoals het stimuleren van lokale bedrijven of aantrekken van nieuwe industrieën.

Burgerparticipatie in beleid en praktijk

Effectieve burgerparticipatie vereist een aanpak op verschillende niveaus. Bij het opstellen van beleid moet je overwegen hoe je de participatie gaat laten plaatsvinden en welke middelen je hiervoor beschikbaar stelt aan burgers. In de praktijk vraagt dit om:

  • Effectieve communicatiekanalen
  • Training en middelen voor participatie
  • Regelmatig evalueren van effectiviteit van participatie-inspanningen
  • Inclusie: zorg ervoor dat alle stemmen worden gehoord



Ontdek ook onze andere publieke thema’s en diensten.

Van input van burgers naar output voor een sterkere samenleving

Wat voor jouw burgers effectieve participatie is? Hoe je hiervoor beleid formuleert en uitvoert? En hoe je van input goede nieuwe output kunt maken? Laten we sparren over wat voor jou werkt. Bel of mail ons.