Skip to main content
22 april 2024

Loket subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s 23 april open

Ben je als ondernemer van plan een volledig elektrische bedrijfsauto te kopen, dan kun je vanaf 23 april 2024 weer de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen. De subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s bedraagt maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. De SEBA is dit jaar voor het laatst beschikbaar.

Voor welke auto’s?

De SEBA subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s geldt voor nieuwe emissieloze elektrische bedrijfsauto’s:

  • Categorie N1 >> Bestelauto’s tot een gewicht van 3.500 kg
  • Categorie N2 >> Kleine vrachtauto’s tot een gewicht van 4.250 kg

Hoeveel SEBA?

De hoogte van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s is afhankelijk van de autocategorie en je bedrijfsomvang, maar altijd maximaal € 5.000.

Autocategorie:

  • Categorie N1 >> Hierbij krijg je de SEBA over de netto catalogusprijs (dit is de prijs excl. btw, incl. bpm en opties die door de fabrikant of importeur zijn aanbracht voordat het kenteken is afgegeven)
  • Categorie N2 >> Hierbij krijg je de SEBA over de verkoopprijs zonder btw

Bedrijfsgrootte:

  • Kleine ondernemingen en non-profit instellingen >> SEBA van 12%
  • Middelgrote ondernemingen >> SEBA van 10%
  • Grote ondernemingen >> SEBA van 7%

Tip! Met Mkb-toets van RVO je bedrijfsgrootte checken

Met de Mkb-toets van de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zie je snel of jouw onderneming wordt aangemerkt als klein, middelgroot of groot.

Voorwaarden subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s

De SEBA kent voorwaarden, die verschillen per voertuigcategorie. Belangrijk is onder meer dat je op het moment van aanvragen van de SEBA nog geen definitieve koop- of financial leaseovereenkomst hebt afgesloten. Je vraagt dus éérst de SEBA aan.

Tip! SEBA als voorwaarde in koopcontract

Neem in de order of in het (voorlopig) koopcontract van jouw aan te schaffen elektrische bedrijfsauto op, dat de order pas definitief wordt nadat de SEBA is aangevraagd of toegewezen.

Belastingvoordeel via MIA

Mogelijk heb je naast subsidie van de SEBA ook recht op belastingvoordeel via de MIA. Je elektrische bedrijfsauto moet dan op de Milieulijst 2024 staan. Let wel: De MIA wordt gekort als je gebruikmaakt van de SEBA subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s. Meer informatie over de MIA en de actuele Milieulijst vind je op de MIA/Vamil-pagina van de RVO.

Subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s aanvragen

Je kunt de SEBA online aanvragen van 23 april 7:00 uur tot en met 27 december 2024 12:00 uur via de SEBA-pagina van de RVO. Hiervoor heb je minimaal eHerkenning niveau 2+ nodig. In totaal is voor de SEBA € 30 miljoen beschikbaar en dit is het laatste jaar waarin deze subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s bestaat. Wacht dus niet te lang met aanvragen.

Let op! Korting op mrb mogelijk afgeschaft

Het kabinet heeft in de Voorjaarsnota 2024 een voorstel opgenomen om de korting op motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische bestelauto’s per 1 januari 2025 af te schaffen. Dit zou betekenen dat je vanaf dat moment veel meer mrb moet betalen dan nu. Dit voorstel moet nog wel door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Bron: SRA

Terug

Nog niet uitgelezen?