Skip to main content
27 januari 2023

Uitstelverzoek renseignering – Belastingdienst beoordeelt soepel

Na alle commotie heeft de Belastingdienst nu toegezegd tegemoet te willen komen aan verzoeken om uitstel voor het voldoen aan de renseigneringsverplichting. Dit werd bekend na het Becon-overleg, het overleg tussen organisaties van belastingadviseurs en de Belastingdienst, van vrijdag 20 januari 2023.

Twee weken geleden waarschuwden we onze klanten er al voor en vorige week trok ook het SRA, de netwerkorganisatie voor accountants- en advieskantoren, aan de bel: de Belastingdienst meent dat ook betalingen aan ondernemers (natuurlijke personen) voor btw-vrijgestelde werkzaamheden of diensten onder de renseigneringsverplichting (artikel 22a Uitvoeringsbesluit Wet IB 2001) vallen. Het SRA twijfelt sterk aan de juistheid van dit standpunt en overweegt te nemen stappen. Voor nu adviseert het SRA het zekere voor het onzekere te nemen en dus toch ook betalingen voor die btw-vrijgestelde werkzaamheden en diensten op te geven. De deadline is immers al op 31 januari 2023.

Uitstel opgaaf UBD

Lukt het niet om uiterlijk 31 januari 2023 aan de renseigneringsverplichting te voldoen? De Belastingdienst heeft in het Becon-overleg toegezegd soepel om te zullen gaan met uitstelverzoeken voor de opgaaf Uitbetaalde bedragen aan derden (UBD). Uit het Vragen en Antwoorden document ‘UBD per 2022’ blijkt dat je met vermelding van reden uitstel kunt aanvragen bij de inspecteur van het belastingkantoor waar jij je renseigneringsverplichting hebt.

Meer weten?

Hoe je uitstel aanvraagt, lees je in ons artikel ‘Uitstel UBD 2022 aanvragen makkelijker gemaakt’.

Terug

Nog niet uitgelezen?