Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Verplicht aan de slag met reductie CO2-uitstoot woon-werkverkeer en zakelijke reizen
Veel ondernemingen zijn al actief bezig met (de mogelijkheden voor) een duurzamer beleid. Nu is dat veelal nog op eigen initiatief, maar op korte termijn gaat ook de regelgeving hierop aansturen en eisen stellen met de ‘normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit’. Een maatregel waardoor grote werkgevers de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke reizen van medewerkers moeten gaan bijhouden.
Deze nieuwe regel volgt uit het Klimaatakkoord dat in 2019 gesloten is. Om de klimaatdoelen hieruit te kunnen behalen, wil het nieuwe kabinet de emissies die werknemers veroorzaken bij reizen voor en naar het werk in kaart brengen en normeren. Deze regeling had al per 1 januari 2022 in moeten gaan, maar omdat de kabinetsformatie zo lang heeft geduurd is er nog niet mee ingestemd. De verwachting is dat het nieuwe kabinet dat alsnog snel zal doen.
De regeling verplicht bedrijven met 100 medewerkers of meer om bij te gaan houden hoe hun medewerkers reizen (openbaar vervoer, fiets of auto) voor zowel woon-werkmobiliteit als zakelijke mobiliteit. Het kan ook noodzakelijk zijn om te registreren in wat voor soort auto je medewerkers reizen, om zo de precieze CO2-uitstoot bij te kunnen houden. Het plan is dat werkgevers de eerste jaren alleen de uitstoot meten. Vanaf 2026 wil het kabinet echter ook een norm voor CO2-uitstoot opleggen voor zakelijke reizen.
Ongeveer 7.000 bedrijven vallen onder deze nieuwe regel. Zij moeten jaarlijks de zakelijke en woon-werkmobiliteit gaan rapporteren met de volgende gegevens:
Het doel van de jaarlijkse rapportage is onder meer om vast te stellen of aan de norm wordt voldaan en om data te verzamelen over de CO2-uitstoot. Er wordt, naar verwachting per 1 januari 2023, een digitaal rapportagesysteem beschikbaar gesteld, met onder meer een online rekentool om de CO2-uitstoot te berekenen.
Wordt er niet of niet tijdig aan de rapportageplicht voldaan, dan kan een last onder dwangsom worden opgelegd.
Vooruitlopend op deze nieuwe regeling en het opleggen van een norm voor CO2-uitstoot kun je je nu al verdiepen in de mogelijkheden om je medewerkers op een duurzame manier te laten reizen (duurzame mobiliteit):
Auto’s met minder of geen CO2-uitstoot
Stap je over naar elektrische bedrijfs- en leaseauto’s, dan verminder je de CO2-uitstoot. Bijkomend voordeel is dat je voor volledig elektrische auto’s geen motorrijtuigenbelasting betaalt, voor auto’s zonder CO2-uitstoot betaal je geen bpm en milieuvriendelijke auto’s hebben een lagere bijtelling.
Ga je investeren in duurzaam vervoer, dan kun je misschien in aanmerking komen voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) en andere subsidies en regelingen.
Elektrische deelauto’s
(Elektrische) Deelauto’s zijn een prima alternatief voor een leaseauto of kilometervergoeding. Je medewerkers kunnen autorijden dan combineren met fietsen en/of het openbaar vervoer.
Reizen met het openbaar vervoer
Stimuleer het reizen met het openbaar vervoer. Bied bijvoorbeeld de mogelijkheid om eersteklas te kunnen reizen of bied nieuwe medewerkers reizen met het OV aan in plaats van een woon-werkvergoeding. De WKR biedt daar mogelijkheden voor.
Zakenreis met de trein
Voor zakenreizen naar bijvoorbeeld Parijs, Brussel, Londen en Frankfurt wordt vaak voor het vliegtuig als vervoersmiddel gekozen, terwijl de reistijd met de trein vergelijkbaar is. Een trein stoot veel minder CO2 uit dan een vliegtuig en is daarmee een duurzamere keuze.
Thuiswerken
Minder auto rijden vermindert de CO2-uitstoot. Door thuis te werken verminder je het woon-werkverkeer en dus de CO2-uitstoot. Vanaf dit jaar kun je je medewerkers een thuiswerkvergoeding aanbieden van € 2 per dag.
Fietsen
Fiscaal is het voordelig om een fiets te kopen of leasen voor je medewerkers. Er zijn volop mogelijkheden voor een fiets van de zaak.
Aangepast parkeerbeleid
Je kunt de parkeerplaatsen voor je medewerkers beperken en hen zo stimuleren op de fiets of met het OV te reizen. Bijvoorbeeld: alleen medewerkers die verder dan 15 kilometer wonen, mogen parkeren.
Deze nieuwe regeling had per 1 januari 2022 in werking moeten treden, maar is vanwege de lange kabinetsformatie dus uitgesteld. Wanneer de regeling precies in gaat is nog niet bekend, maar naar verwachting zal dit op korte termijn gebeuren (per 2023). Wij houden je via onze website, nieuwsbrief en sociale media op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Wil je nu al aan de slag met een duurzamer beleid op mobiliteit? Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden en eventuele (fiscale) subsidies waarvoor je in aanmerking kunt komen. Neem daarvoor contact op met onze adviseurs.
Bronnen: KVK, Accountancy Vanmorgen, Salaris Vanmorgen
Actueel
Uitkomst Webmodule beoordeling arbeidsrelatie is niet juridisch houdbaar
Betaal voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2025 niet te vroeg
Interview Salaris Vanmorgen met Matthijs Koppelaar
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
De Belastingdienst is deze maand begonnen met het versturen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2025. Met het uitdrukkelijk verzoek: Betaal deze pas ná de dagtekening in 2025. Veel belastingplichtigen, zoals zelfstandig ondernemers, ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Je mag deze voorlopige aanslag in één keer betalen of gespreid betaald in elf […]
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk