Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Updatekracht en andere voordelen van generatiediversiteit
Niet eerder stond je met vijf generaties tegelijk op de werkvloer. Hoe ga je als werkgever om met die generatiediversiteit? Hoe zorg je dat elke generatie met haar eigen kenmerken en unieke perspectieven optimaal kan bijdragen aan jouw organisatie? Ik verklap je graag de voor mij meest waardevolle take-away uit onze recente HR Kenniskring.
Door Zhané van Limburg, HR-consultant
Precies twee weken in dienst bij Vitacon Luteijn mocht ik op 14 november 2023 mijn eerste HR Kenniskring mede-organiseren. Het thema: ‘Vijf generaties op de werkvloer: Hoe ga je daarmee om in jouw personeelsbeleid?’ Iets waar we steeds meer organisaties over adviseren en een aspect dat we ook op onze eigen werkvloer van Stolwijk Kennisnetwerk dagelijks ervaren.
En wat heb ik enorm veel kennis opgedaan tijdens de voorbereiding van onze bijeenkomst. Inspirerend! Zo heb ik met interesse artikelen gelezen en podcasts geluisterd over generaties, hun leervoorkeuren en de vele voordelen van een generatiedivers personeelsbestand. Verderop in dit blog deel ik graag een aantal lees- en luistertips met je.
Maar even terug naar die generatiediversiteit. Hoe zit het daarmee op hoofdlijnen? We hebben de:
Circa elke 15 jaar ontwikkelt zich een nieuwe generatie: clusters van leeftijdsgenoten, die beleving en ontwikkeling van een specifieke tijdsgeest met elkaar delen en een eigen visie op leven maar ook werken hebben.
Komen jouw medewerkers uit verschillende generaties? Mooi! Met die generatieverschillen heb je namelijk iets heel waardevols in huis. Want, zo luidt de belangrijkste take-away die ik uit onze HR Kenniskring heb meegenomen:
Elke generatie heeft ‘updatekracht’!
Deze term komt van sociaal psycholoog en generatie-expert Aart Bontekoning. Hij beschrijft updatekracht als het doorbreken van bestaande patronen door “nieuwe” generaties, waardoor innovatie ontstaat. En dan hebben we het niet alleen over jongere generaties, maar ook “nieuw” in de zin van nog niet eerder in jouw organisatie werkzaam geweest. Elke generatie brengt iets eigens mee en verrijkt daarmee de samenwerking in en innovatiekracht van jouw organisatie. Je leert daarbij juist van elkaars generatieverschillen.
Lees/luister je graag nog even verder over generatiediversiteit en generatiebewust personeelsbeleid? Hier mijn persoonlijke lees- en luistertips:
Weten hoe ook jij in jouw organisatie optimaal gebruikmaakt van generaties? Eens sparren over generatiediversiteit en generatiebewust personeelsbeleid? Advies over hoe je jouw medewerkers betrekt bij innovatie? Mijn collega’s en ik helpen je graag. Bel of mail ons gerust.
Zhané van LimburgHR-consultantTel: +31 (0)316 740 115E-mail: z.v.limburg@vitaconluteijn.nl
Vier keer per jaar organiseren we bijeenkomsten speciaal voor iedereen die een functie of rol vervult binnen HR. Ervaren of onervaren, iedereen is welkom. Met actuele HR-thema’s, de diversiteit van alle aanwezigen en het onderlinge delen van kennis en ervaring wordt jouw HR-palet steeds (kleur)rijker.
Eerstvolgende bijeenkomst:
12 maart 2024 – Thema ‘Organisatieverandering’
Lees meer en meld je aan
Actueel
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Einde handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Ontsla je een medewerker of krijgt hij geen contractverlenging, dan heeft hij mogelijk recht op een transitievergoeding. De maximale transitievergoeding wordt per 1 januari 2025 verhoogd naar € 98.000 (in 2024 € 94.000). Wanneer geen transitievergoeding? Er geldt een aantal uitzonderingen op het recht op transitievergoeding. Een medewerker heeft het recht niet als het ontslag […]
Ondanks eerdere aanwijzingen leefden in de praktijk nog vragen over de invulling van het werkelijke rendement. Bijvoorbeeld als het gaat om onroerend goed. De Hoge Raad heeft specifiek daarover op 20 december 2024 verdere aanwijzingen gegeven; gericht op het berekenen van het werkelijke rendement van onroerende zaken in box 3 vanaf 2017. Op 6 juni […]
Nu de invoering van de nieuwe Wet werkelijk rendement box 3 vertraging heeft, loopt de overheid in 2027 belastinginkomsten mis. Ter compensatie wil het kabinet twee belangrijke aanpassingen doorvoeren in de huidige wet- en regelgeving: verhoging van het forfait voor overige bezittingen en verlaging van het heffingvrij vermogen. Compensatiemaatregelen Deze maatregelen zouden moeten gelden totdat […]
De Eerste Kamer heeft het pakket Belastingplannen 2025 aangenomen. Eerder stemde ook de Tweede Kamer al in. We hebben een aantal belangrijke en opvallende belastingwijzigingen in 2025 en komende jaren voor je op een rij gezet en toegelicht. Belastingwijzigingen in 2025 Belastingwijzigingen in 2025 en 2026 Belastingwijzigingen in 2025 en 2027 Belastingwijzigingen in 2026 Belastingwijzigingen […]
Het gaat het kabinet toch niet lukken om vanaf 2027 een nieuw box 3-stelsel in te voeren. Het nieuwe doel is om per 2028 het stelsel voor box 3 op basis van werkelijk rendement in te laten gaan. Het kabinet presenteerde in het voorjaar van 2022 de eerste contouren van een nieuw stelsel voor box […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk