Skip to main content
14 april 2022

TVL terugbetalen? Dat kan op verschillende manieren

Het verwachte omzetverlies toch te hoog ingeschat? Het is een van de redenen waarom een aantal ondernemers (een deel van) de TVL moet terugbetalen. De terugbetaling kan een extra zorg zijn, daarom zijn er verschillende mogelijkheden voor de manier van terugbetalen.
Van alle ondernemers die TVL aanvroegen, moet 15% het ontvangen voorschot helemaal (10%) of een deel (5%) terugbetalen. Gaat het om een bedrag van € 500 of minder? Dan wordt de terugbetaling kwijtgescholden. Er wordt geen rente berekend over het bedrag dat een ondernemer moet terugbetalen. Dat is ook zo bij een betalingsregeling.

Hoe betalen ondernemers terug?

Van de ondernemers die moeten terugbetalen doet bijna de helft dat in één keer. Zo’n 20% maakt gebruik van de terugbetalingstermijn van 12 of 24 maanden. Minder dan 1% kiest voor een terugbetalingsregeling die kan oplopen tot 5 jaar.

Zo’n 1.150 ondernemers misten tot nu toe één of meerdere terugbetalingstermijnen. Zij zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gebeld, om waar nodig de afspraken aan te passen. Het RVO wil voorkomen dat zij onnodig in de knel komen.

Mogelijkheden terugbetalen

De meeste ondernemers kiezen voor een betalingsregeling van een jaar: zij betalen elke maand een bepaald bedrag terug. Een betaling in 6, 18 of 24 maandelijkse termijnen kan ook. Heb je liever een persoonlijke betalingsregeling, dan kun je dat bespreken met het RVO.

Het is ook mogelijk om het voorschot in één keer terug te betalen.

Betalingsregeling aanvragen

Een betalingsregeling is online makkelijk aan te vragen. eHerkenning (eH3)of hoger of DigiD is nodig om in te loggen.

Moet iemand voor meer TVL-periodes terugbetalen? Dan volgen de terugbetalingen (en betalingsregelingen) na elkaar. Het RVO kan verschillende periodes namelijk niet met elkaar verrekenen.

Meer informatie

Wil je weten welke manier van terugbetalen voor jouw onderneming het meest interessant is? Neem contact op met onze specialisten, zij geven je graag advies op maat. Je kunt onze specialisten telefonisch of per mail bereiken.

 

Bron: RVO

Terug

Nog niet uitgelezen?