Skip to main content
19 mei 2020

Geeft u tegoedbonnen uit? Dit zijn de gevolgen voor de btw

Door de corona crisis worden veel reizen en evenementen afgezegd. Om niet in acute liquiditeitsproblemen te komen, kunt u er, als btw-ondernemer, voor kiezen om tegoedbonnen uit te geven.

Tegoedbonnen kunt u in de vorm van vouchers of kortingsbonnen geven: een voucher is inwisselbaar zonder bijbetaling. Bij het inwisselen van een kortingsbon is een bijbetaling nodig. Beide tegoedbonnen kennen andere gevolgen voor de btw.

Vouchers

Een voucher moet een volwaardige vervanging zijn van het goed of de dienst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leveren van dezelfde dienst, maar op een later moment. Op dit moment worden vouchers veel gebruikt in de luchtvaart.

Belangrijk om te weten is dat een voucher alleen gebruikt mag worden met instemming van de klant.

We onderscheiden twee soorten vouchers:

  • Voucher voor enkelvoudig gebruik

Bij dit type voucher is op het moment van uitgifte duidelijk of het product (of de dienst) in de toekomst belast is met 9% of 21% btw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bioscoopbon. De btw moet afgedragen worden bij uitgifte van de voucher. De oorspronkelijke btw die over de betaling van de klant is berekend, blijft verschuldigd op het moment van uitgifte van de voucher omdat dan het btw-percentage al bekend is.

  • Voucher voor meervoudig gebruik

Bij een voucher voor meervoudig gebruik is op het moment van uitgifte niet duidelijk welk btw-tarief van toepassing is. Met de voucher kan namelijk een product dat belast is met 9% btw of een product belast met 21% btw worden aangeschaft. Een voucher voor een warenhuis is hier een voorbeeld van. De btw is verschuldigd op het moment dat de voucher ingewisseld wordt. Op dat moment is namelijk pas duidelijk welk btw-tarief van toepassing is.

Kortingsbonnen

Kiest u ervoor om kortingsbonnen uit te geven, dan is btw verschuldigd over het door de klant betaalde bedrag. Dit is het bedrag dat de klant heeft betaald voor de levering of dienst die u nu niet kunt uitvoeren in verband met de corona crisis. De kortingsbon kan ingewisseld worden tegen het product waar uw klant eerder (deels) voor betaald heeft, of eventueel een ander product. Op het moment van verzilvering van de kortingsbon is btw verschuldigd over de bijbetaling.

Liquiditeitsvoordeel

Het uitgeven van vouchers voor meervoudig gebruik levert een groter liquiditeitsvoordeel op ten opzichte van een voucher voor enkelvoudig gebruik. Het is dus voordeliger om vouchers voor meervoudig gebruik uit te geven, dus vouchers waarmee zowel producten belast met 9% btw als producten belast met 21% btw kunnen worden aangeschaft.

Let op: bij het uitgeven van vouchers voor enkelvoudig gebruik bent u direct al btw over het door de klant betaalde bedrag voor de aanvankelijk geplande levering of dienst verschuldigd. Ook over de latere bijbetaling bij inlevering van de kortingsbon dient btw afgedragen te worden.


Lees meer actuele berichten van onze Corona Helpdesk | schrijf u in voor onze Corona nieuwsbrief


DISCLAIMER
In dit nieuwsbericht verstrekt SKN algemene informatie gebaseerd op de ons thans bekende informatie en de thans geldende wet- en regelgeving. Voor zover dit nieuwsbericht juridische informatie verstrekt, beoogt SKN niet om juridisch advies te verlenen voor uw concrete situatie. De inhoud van dit nieuwsbericht is door SKN met zorg samengesteld mede op basis van door derden verstrekte informatie. SKN aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie, daar iedere situatie uniek is.

Terug

Nog niet uitgelezen?