Skip to main content
5 april 2024

Elektrische auto’s in CSRD rapport opnemen of toch niet?

De CSRD richt zich op duurzaamheid met het oog op het milieu en sociale en bestuurlijke aspecten. Voor het aspect milieu rapporteer je over zaken als CO2-uitstoot, energieverbruik en afvalstromen. Aangezien elektrisch rijden niet direct uitstoot oplevert, verplicht de CSRD je niet om je vloot elektrische auto’s in CSRD rapportages op te nemen. Toch kan het verstandig zijn je E-vloot juist wel te vermelden. We leggen het uit.

De verkoop van nieuwe elektrische auto’s in Nederland heeft een stijging van bijna 20 procent doorgemaakt in het eerste kwartaal van 2024. Maar liefst 30.068 nieuwe elektrische auto’s werden er in de eerste drie maanden geregistreerd. Voornamelijk voor het bedrijfsleven. Steeds meer bedrijven wachten geen overheidssteun af, maar nemen zelf het initiatief tot elektrificatie.

Start CSRD-rapportage

Begin dit jaar werd ook de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Deze nieuwe EU-richtlijn is gericht op het rapporteren over niet-financiele bedrijfsprestaties (de zogenoemde ESG’s: Environment, Social en Governance). In 2024 brengt dit alleen een rapportageplicht met zich mee voor organisaties die beursgenoteerd of nu al Non Financial Reporting Directive (NFRD)-plichtig zijn. Vanaf 2025 gaat de richtlijn echter ook gelden voor organisaties voor wie twee of meer van deze criteria gelden:

  • Meer dan € 50 miljoen omzet per jaar
  • Meer dan € 25 miljoen op de balans
  • Meer dan 250 medewerkers (in FTE, gemiddeld over een jaar)

Meer over de CSRD

Meer lezen over de CSRD? We verzamelen al onze CSRD-actualiteiten voor je op één pagina.

Lees meer

Elektrische auto’s in CSRD voor uitstootreductie

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht je niet om elektrische auto’s in CSRD rapportages op te nemen. Elektrisch rijden draagt namelijk niet per definitie bij aan milieu-aspecten zoals CO2-uitstoot, energieverbruik en afvalstromen. Toch kan het juist wél relevant zijn om jouw zakelijke E-vloot in je CSRD-rapportage te vermelden. Dit omdat het hebben van een E-vloot kan bijdragen aan de totale uitstootreductie van je bedrijf.

Meer weten?

De CSRD is complex en gaat met de hoofdthema’s milieu, sociaal en bestuur over een breed spectrum van jouw organisatie. Daarbij is elke situatie uniek. Hulp nodig bij het CSRD-proof maken van jouw verslaglegging? Onze CSRD-specialisten helpen je graag. Bel of mail ons.

En kijk ook eens op onze CSRD Leerkring-pagina. Samen met andere ondernemers en specialisten in duurzaamheid en verslaglegging maak jij jouw organisatie klaar voor de CSRD maar vooral voor duurzaam ondernemerschap en succes.

Bron: Financieel Management

Terug

Nog niet uitgelezen?