Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Deze ontwikkelingen in arbeidsrecht staan je te wachten
We zitten alweer bijna op de helft van 2024. Een goed moment om eens te bekijken welke ontwikkelingen in arbeidsrecht er op je afkomen. Dus deed ik dat onlangs tijdens het webinar ‘Actualiteiteiten in arbeidsrecht en lonen’. De belangrijkste punten heb ik hieronder voor je samengevat.
Door Laura van Alst, Arbeidsjurist
Aan bod kwamen natuurlijk de Wet maatschappelijk verlof, de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden en de Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten. Hierover informeerde ik je eerder ook met deze blogs:
Maar er was meer qua ontwikkelingen in arbeidsrecht:
Een concurrentiebeding bepaalt dat een medewerker nadat hij bij jou uit dienst gaat gedurende een bepaalde periode, op straffe van een boete, niet bij concurrenten mag werken. Met het beding voorkom je dat een medewerker bedrijfsgevoelige informatie mee kan nemen naar een concurrent en daar in diens voordeel (en jouw nadeel) kan inzetten.
Naar schatting is meer dan een derde van alle werknemers gebonden aan een concurrentiebeding. Dit is prettig voor de werkgever, want het is een bescherming van zijn bedrijfsbelang, maar voor de medewerker werkt het beperkend. Hij kan immers gedurende de bepaalde periode niet per definitie werken waar hij zou willen.
Het doel van het concurrentiebeding is het beschermen van bedrijfsbelangen van werkgever. Het kabinet heeft echter gemerkt, dat werkgevers een concurrentiebeding te vaak (onterecht) opleggen. Werkgevers gebruiken het beding vaak “voor de zekerheid” en om te voorkomen dat schaars personeel naar de concurrent vertrekt, terwijl veel medewerkers niet eens de beschikking hebben over bedrijfsgevoelige informatie. Dit matcht niet met het doel van het concurrentiebeding zoals bedoeld door de wetgever. Veel medewerkers worden dus ten onrechte gebonden aan een streng concurrentiebeding. Om onnodig gebruik van concurrentiebedingen tegen te gaan en de balans tussen de belangen van werkgevers en medewerkers te herstellen, wil het kabinet het concurrentiebeding moderniseren.
Duur tot maximaal 12 maanden.
Begrensd tot een bepaalde straal vanaf de standplaats waarbinnen de voornaamste concurrenten van de werkgever zich bevinden.
De werkgever moet in de arbeidsovereenkomst schriftelijk toelichten waarom een concurrentiebeding nodig is. Dit geldt nu overigens al voor werknemers met contracten voor bepaalde tijd.
Houd je een vertrekkend medewerker aan zijn concurrentiebeding, dan moet je de medewerker een vergoeding betalen. De hoogte van deze vergoeding is een nader te bepalen percentage van het laatstverdiende loon voor iedere maand dat je de medewerker aan het concurrentiebeding wilt houden.
De mogelijkheid wordt verkend om alleen medewerkers aan een concurrentiebeding te binden vanaf een bepaalde minimumsalarisgrens (1,5 keer modaal).
Het wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding is in april in internetconsultatie gegaan. Op basis van de daaruit volgende opmerkingen en adviezen wordt het wetsvoorstel mogelijk nog aangepast.
Met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon wil de wetgever iedere medewerker een wettelijk recht geven op toegang tot een vertrouwenspersoon. Deze wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet:
Gaat de wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet door, dan:
Het was de verwachting dat de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon op 1 januari 2024 in zou gaan, maar dat is niet gelukt. Wel heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel goedgekeurd, maar het ligt al sinds oktober 2023 ter beoordeling bij de Eerste Kamer.
De ontwikkelingen in arbeidsrecht gaan snel en zijn divers. Begrijpelijk dus dat het voor jou onmogelijk is om alles bij te houden en de benodigde ins en outs te kennen. Bekijk de opname van het webinar ‘Actualiteiten in arbeidsrecht en lonen’, maar bel of mail mij of een van mijn collega’s ook gerust. We helpen je graag.
Laura van AlstArbeidsjuristTel: +31 (0)316 740 115E-mail: l.v.alst@vitaconluteijn.nl
Actueel
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Loonadministratie 2024-2025: bereid je voor op de jaarwisseling
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk