Skip to main content
22 maart 2020

Update: Verruiming bijzonder uitstel van belastingbetaling. Denk ook aan melding betalingsonmacht!

De belastingdienst biedt organisaties en IB ondernemers inmiddels ruimere mogelijkheden inzake bijzonder uitstel van belastingbetaling. Dit nieuwe beleid is ingesteld om ondernemers te beschermen als zij door de uitbraak van het Coronavirus in betalingsproblemen komen. Als u hier gebruik van maakt, waak er dan voor dat u ook op termijn beschermd blijft en doe tijdig een melding van betalingsonmacht.

Organisaties en IB-ondernemers kunnen bij de Belastingdienst vragen om uitstel van betaling van:

  • inkomstenbelasting
  • vennootschapsbelasting
  • omzetbelasting
  • loonbelasting

Na ontvangst van de (naheffings)aanslagen kunt u per brief om uitstel van betaling verzoeken. Standaard wordt dan 3 maanden uitstel verleend. Eén brief volstaat om uitstel van betaling te krijgen voor de lopende aanslagen en alle aanslagen opgelegd in de periode vanaf datum verzoek tot het einde van de 3-maandsperiode. Voorbeeld: er wordt uitstel van betaling verzocht voor een aanslag vennootschapsbelasting op 1 april 2020. De 3 maanden uitstel begint te lopen. Een naheffingsaanslag loonheffing volgt op 1 mei 2020. Voor die laatste aanslag geldt dan een automatisch uitstel van 2 maanden.

Na ontvangst van het verzoek zet de Belastingdienst direct de invorderingsmaatregelen stop en hoeft u geen boete te betalen. U hoeft uw aanvraag niet administratief te onderbouwen. Gaat het uitstel langer duren? Dan zal de Belastingdienst mogelijk aanvullende informatie vragen.

Drie belangrijke zaken om rekening mee te houden

  1. Zorg dat de aangiften altijd worden ingediend volgens de reguliere termijnen.
  2. Dien na ontvangst van de (naheffings)aanslagen – en vóór de uiterlijke betalingsdatum – een verzoek in bij de Belastingdienst om uitstel van betaling wegens betalingsproblemen door de Corona crisis.
  3. Doe tijdig een melding van betalingsonmacht. Hiermee voorkomt u mogelijke bestuurdersaansprakelijkheid.

Melding betalingsonmacht

Bent u bestuurder van de organisatie en wilt u een melding van betalingsonmacht doen? Dat kan via deze link.

Wanneer betalingsonmacht melden?

De melding moet plaatsvinden binnen twee weken:

  • nadat de aanslag (inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting) betaald had moeten zijn
  • het bedrag op de aangifte (loonheffing/omzetbelasting) betaald had moeten zijn

Voor de loonheffing en omzetbelasting over februari dient u dus vóór 15 april een melding te doen, wacht daarbij niet de ontvangst van de naheffingsaanslagen af. 


Formulier downloaden

Hieronder treft u 2 handige links:


Heeft u hulp nodig? 

Als u dat wenst kunnen wij de aanvraag tot uitstel van belastingbetaling en de melding betalingsonmacht voor u verzorgen. Aarzel dan niet tijdig contact met ons op te nemen. Onze medewerkers zijn paraat om snel te handelen als dat nodig is


Bekijk ook de video waarin Corona Helpdesk adviseur Roland van Boekel antwoord geeft op 4 vragen over Bijzonder uitstel van belastingbetaling


Lees meer actuele berichten van onze Corona Helpdesk | schrijf u in voor onze Corona nieuwsbrief


 

DISCLAIMER
In dit nieuwsbericht verstrekt SKN algemene informatie gebaseerd op de ons thans bekende informatie en de thans geldende wet- en regelgeving. Voor zover dit nieuwsbericht juridische informatie verstrekt, beoogt SKN niet om juridisch advies te verlenen voor uw concrete situatie. De inhoud van dit nieuwsbericht is door SKN met zorg samengesteld mede op basis van door derden verstrekte informatie. SKN aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie, daar iedere situatie uniek is.

Terug

Nog niet uitgelezen?