Skip to main content
5 september 2022

Betaald ouderschapsverlof: meest gestelde vragen

Vanaf 2 augustus jongstleden hebben ouders recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Wat zijn de voorwaarden? Hoe werkt het precies? Wij leggen het graag uit. 

Als ouder heb je recht op 26 weken ouderschapsverlof die je kunt opnemen voor de 8e verjaardag van je kind. Met ingang van 2 augustus 2022 hebben beide ouders in het 1e levensjaar van het kind voor 9 weken van dit ouderschapsverlof recht op een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van het (maximum) dagloon. Mogelijk is bij cao of arbeidsovereenkomst vastgesteld dat de werkgever de uitkering verder aanvult.

Met andere woorden: ouders hebben vanaf 2 augustus recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. De overige 17 weken ouderschapsverlof blijven onbetaald en moeten zijn opgenomen voor de achtste verjaardag van het kind. 

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het betaald ouderschapsverlof. 

Ja, kinderen die op 2 augustus 2022 nog geen 1 jaar zijn, vallen ook onder deze regeling. Het betaald ouderschapsverlof kan op of na 2 augustus 2022 worden opgenomen. Je medewerker moet nog wel minimaal 1 week aan ouderschapsverlofrechten over hebben.rnrnHet is belangrijk voor werkgevers om in kaart te brengen welke medewerkers ouder zijn geworden en eventueel nog recht hebben op betaald ouderschapsverlof.rnu003cp style=u0022padding-left: 40pxu0022u003eu003cemu003eVoorbeeld: een medewerker is op 1 januari 2022 ouder geworden en heeft nog geen ouderschapsverlof opgenomen. Op 2 augustus 2022 is het kind acht maanden oud. Je medewerker heeft dan nog vier maanden (tot 1 januari 2023) om 9 weken betaald ouderschapsverlof op te nemen.u003c/emu003eu003c/pu003e

Betaald ouderschapsverlof is een WAZO-uitkering die bij het UWV aangevraagd moet worden. De uitkering moet achteraf worden aangevraagd, nadat je medewerker minimaal 1 keer het aantal uren van zijn werkweek aan verlof heeft opgenomen.rnrnAanvragen van de uitkering kan alleen voor hele werkweken (minimaal 1 week en maximaal 9 weken).rnrnWil je het ouderschapsverlof in één keer laten uitbetalen? Dat kan nadat je de totale 9 weken opgenomen hebt.rnrnJe kunt het ouderschapsverlof ook in delen laten uitbetalen. Maar let op: er kan maximaal 3 keer een aanvraag voor het betaald ouderschapsverlof worden gedaan bij het UWV. Het is dus niet mogelijk om 9 keer een aanvraag voor 1 week betaald ouderschapsverlof te doen. Je kunt wel 9 losse weken aanvragen, maar dan moet je het bundelen in maximaal 3 aanvragen, dus bijvoorbeeld 3 aanvragen van ieder 3 weken.

Het UWV betaalt de uitkering betaald ouderschapsverlof aan de werkgever en vervolgens betaalt de werkgever de uitkering aan zijn medewerker.rnrnDe uitkering kan ook rechtstreeks aan medewerker worden uitbetaald. De werkgever geeft dit aan in de aanvraag of bij het betaalverzoek.

De hoofdregel is, dat als er sprake is van loon er ook sprake is van vakantieopbouw. Bij de uitkering betaald ouderschapsverlof is er weliswaar geen sprake van loon, maar de wet bepaalt toch dat er in deze situatie wél sprake is van vakantieopbouw.rnrnMet betrekking tot de bovenwettelijke vakantiedagen kan hiervan bij schriftelijke overeenkomst of cao worden afgeweken.

Ja, ook een DGA heeft recht op betaald ouderschapsverlof. De uitkering voor de DGA is gebaseerd op 70% van het wettelijk minimumloon voor 21 jaar en ouder en op het gemiddeld aantal uren dat de DGA per week werkt.rnrnEen DGA vraagt zelf de uitkering betaald ouderschapsverlof aan bij het UWV. Ook kunnen DGA’s per 2 augustus 2022 de uitkering aanvullend geboorteverlof aanvragen. Hierover lees je meer in een eerder door ons gepubliceerd artikel: u003ca href=u0022https://stolwijkkennisnetwerk.nl/ook-een-dga-heeft-recht-op-aanvullend-geboorteverlof/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noopeneru0022u003eOok een DGA heeft recht op aanvullend geboorteverlofu003c/au003e

Advieswijzer Verlofregelingen 2022

Als werkgever ben je verplicht om je medewerkers vrij te geven voor de onder de Wet arbeid en zorg (Wazo) vallende verlofregelingen. Daarom is het van belang dat je daarvan op de hoogte bent. Welke regelingen zijn er en wat houden deze voor jou en je medewerkers in? Hierover lees je meer in de advieswijzer verlofregelingen 2022.

Meer informatie

Wil je meer weten over het betaald ouderschapsverlof of heb je een praktijksituatie waar je geen raad mee weet? Neem dan contact met ons op!

 

 

Bronnen: Rijksoverheid, UWV

Terug

Nog niet uitgelezen?