Skip to main content
7 juli 2022

Aanslag IB 2021 in 2 delen bij box-3 inkomen

Heb je in je aangifte inkomstenbelasting 2021 ook een box-3 inkomen en heb je recht op belastingteruggave, dan is de kans groot dat deze aanslag in twee delen wordt opgelegd. De Belastingdienst heeft hier onlangs brieven over verstuurd.

Rond 1 juli heb je een voorlopige aanslag met de oude berekening van box 3 ontvangen. De definitieve aanslag ontvang je na 1 augustus. De definitieve aanslag is gebaseerd op de nieuwe box 3-berekening. De Belastingdienst heeft voor deze tweedeling gekozen, zodat belastingplichtigen niet langer op de belastingteruggave hoeven te wachten dan andere jaren.

Bijkomend voordeel is dat je mogelijk aanvullend geld terug krijgt. Leidt de nieuwe box 3-berekening namelijk tot een hoger verschuldigd bedrag dan de oude box 3-berekening, dan hoef je dat niet terug te betalen. Dit verschil zal m.n. ontstaan als er sprake is van spaargeld.

Heb je geen recht op belastingteruggave, maar moet je betalen, dan lijkt dit niet te gelden.

Meer informatie

Wil je meer weten over de wijzigingen in het box 3-stelsel? Neem dan contact op met onze specialisten. Zij zijn telefonisch of per mail bereiken.

Terug

Nog niet uitgelezen?