Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Wijzigingen 2021 vaste onbelaste (reis-)kostenvergoedingen
Eerder informeerden wij je al dat er vanaf 2021 geen onbelaste reiskostenvergoeding aan thuiswerkers meer mag worden doorbetaald. Deze maatregel is vervolgens verlengd t/m januari 2021. Inmiddels is bekend geworden dat de maatregel wederom verlengd is tot 1 april 2021.
Ook al is er nu een verlenging van enkele maanden, het is toch goed om nu alvast na te denken over hoe je de reiskostenvergoeding vorm kunt geven vanaf april. Welke mogelijkheden heb je?
Allereerst is er een mogelijkheid om de daadwerkelijk gereden kilometers woon-werk op declaratiebasis te vergoeden. Per kilometer mag je maximaal € 0,19 onbelast vergoeden. Daarnaast is het ook mogelijk om de vaste reiskostenvergoeding door te betalen met nacalculatie hiervan. Dit levert (maandelijks) de nodige administratieve handelingen op. De vraag is dan ook, kan het eenvoudiger?
De belastingdienst biedt de mogelijkheid om de vaste onbelaste reiskostenvergoeding vast te stellen aan de hand van 2 methodes:
In de praktijk zien wij dat vaste reiskostenvergoedingen veelal worden gebaseerd op deze methode: Een werknemer reist bij deze methode in een jaar vermoedelijk minstens 36 weken op 5 dagen voor zijn werk naar een vaste plek. Voor de berekening van de vaste onbelaste vergoeding ga je uit van 214 werkdagen in een jaar. Hierbij is al rekening gehouden met kortstondige afwezigheid wegens vakantie, ziekte en verlof.
Mogelijkheid: mocht een medewerker normaal gesproken 5 dagen reizen naar de vaste plek en in het kader van thuiswerken nu nog maar 2 dagen, vermenigvuldig dan het oude bedrag van de vaste reiskostenvergoeding x 2/5.
Nu het er naar uitziet dat we door het coronavirus langer (en in de toekomst wellicht structureel) meer thuiswerken, biedt methode 2 een uitkomst. Met name als je de hoogte van de reiskostenvergoeding ongewijzigd wilt laten.
Ook deze methode gaat uit van 214 werkdagen per jaar. Indien de werknemer daadwerkelijk op minstens 128 dagen naar een vaste plek reist, dan kan een werknemer die 5 dagen per week werkt, tot 2 dagen per week thuiswerken met behoud van de vaste onbelaste reiskostenvergoeding. Wordt op minder dan 5 dagen gewerkt, is er geen dienstverband voor het volle jaar, wijzigt het aantal kilometers of stopt de vergoeding, dan moeten de 128/214 dagen naar rato worden toegepast.
Op grond van het Besluit noodmaatregelen coronacrisis mocht in 2020 de vaste onbelaste kostenvergoeding worden doorbetaald indien er vóór 13 maart jl. een onvoorwaardelijk recht bestond op deze vergoeding.
Echter, vanaf 2021 mag dit niet meer. Er moet beoordeeld worden of de situatie gewijzigd is ten opzichte van de situatie waarop de vergoeding is gebaseerd. Te denken valt aan het effect van thuiswerken, maar ook minder kosten t.b.v. zakelijke afspraken. Mogelijk moet dan ook de vergoeding worden vastgesteld op basis van het werkelijke (gewijzigde) kostenpatroon. Dat betekent dat vanaf januari 2021 de vaste onbelaste kostenvergoeding opnieuw dient te worden onderbouwd.
Uiteraard blijft het mogelijk om de onkostenvergoeding aan te wijzen als eindheffingsloon in de zin van de werkkostenregeling, en daarmee ten laste te laten komen van de vrije ruimte.
Heb je vragen of heb je advies nodig over hoe je de reiskostenvergoeding kunt toepassen en/of de wijze van onderbouwing van een vaste onbelaste onkostenvergoeding, neem dan contact met ons op.
Actueel
Nieuw Stolwijk Kelderman Deventer officieel geopend
Fiets van de zaak – Alles over bijtelling en onbelast vergoeden
Vanaf 1 juli strengere eisen overdrachtsbelasting bij juridische splitsing
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
Nu de zon zich weer vaker laat zien, is het hét moment om medewerkers – of jezelf als dga – te stimuleren vaker de fiets te pakken. Met een fietsregeling en fiets van de zaak combineer je vitaliteit met fiscale voordelen. Hoe zit dat precies? We zetten de regels voor je op een rij. Bijtelling […]
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk