Skip to main content
15 juli 2020

Jack van Oosterhout (Stolwijk Philipsen) over waardevol samenwerken

Sinds 1 januari 2020 maakt Philipsen Accountants Adviseurs uit Wijchen onderdeel uit van Stolwijk Kennisnetwerk. Op de gevel prijkt inmiddels de nieuwe naam Stolwijk Philipsen. De samenwerking kreeg vanaf dag één heel natuurlijk vorm, mede dankzij de vergelijkbare organisatieculturen. Met de uitbraak van COVID 19 daalde het persoonlijke contact echter ineens tot een nulpunt. Juist op dat moment bewees de samenwerking volop haar waarde.

Achtergrond samenwerking Philipsen Accountants Adviseurs en Stolwijk Kennisnetwerk

De samenwerking tussen Philipsen Accountants Adviseurs en Stolwijk Kennisnetwerk is vooral het gevolg van een strategische keuze, passend in een doordachte visie op de toekomst. Partner bij Stolwijk Philipsen Jack van Oosterhout: “Wij zijn trots op ons kantoor en onze WTA vergunning. De WTA vergunning is als een Michelinster: moeilijk te krijgen en misschien nog wel lastiger om te behouden. Het vraagt voortdurend een pittige inspanning om aan alle regels rondom kwaliteitsborging te voldoen en dat zo te houden.” rnrnJack is ervan overtuigd dat Philipsen Accountants nog jaren zelfstandig succesvol zou kunnen blijven draaien. Maar geeft ook aan dat het kantoor op termijn mogelijk achterop zou raken, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie, audit en automatisering. Jack: “En dan heb je echt een probleem. We wilden vooruit blijven kijken en de juiste, toekomstbestendige keuze maken. Dat zouden wij onze klanten ook adviseren. Om duurzaam succesvol te blijven, hebben we deze stap gezet.”

Arbeidsmarkt op slot

Groei, vooral van de audit afdeling, leek een goede strategie voor het Wijchens kantoor. Vraag genoeg uit de markt. Er was echter één grote uitdaging die autonome groei in de weg stond: de arbeidsmarkt zat compleet op slot. Net als veel andere kleinere accountantsorganisaties zag ook Philipsen welke aantrekkingskracht grotere advieskantoren hebben op jonge professionals en ervaren accountants. Jack: “Meegroeien met een andere, grotere partij was wat ons betreft dan ook de beste optie. Om ons heen kijkend viel ons oog onder andere op Stolwijk Kennisnetwerk. Een organisatie, grenzend aan ons verzorgingsgebied, die de door ons geambieerde slag al gemaakt had. Vooral op het gebied van HRM, arbeidsmarktcommunicatie, automatisering en procesoptimalisatie. Maar ook een partij waarvan de organisatiecultuur gevoelsmatig aangenaam dicht bij de onze ligt.”

“In vrijwel no-time zo’n Corona Taskforce optuigen was – zeker in onze oude setting – niet mogelijk geweest”

Krachtige online samenwerking

De gewenste integratie van Philipsen Accountants in Stolwijk Kennisnetwerk dreigde al direct vertraging op te lopen. Medio maart 2020 werden omwille van gezondheidsrisico’s alle collega’s halsoverkop naar huis gestuurd. “Juist op dat moment was ook direct zichtbaar hoe waardevol de samenwerking is” Jack legt uit: “De manier waarop onze collega’s, samenwerkend met andere specialisten uit het kennisnetwerk, in vrijwel no-time de Corona Taskforce optuigden was – zeker in onze oude setting – niet mogelijk geweest.” De Corona Taskforce, gevormd door zes specialisten afkomstig van verschillende labels binnen Stolwijk Kennisnetwerk, groeide binnen enkele weken uit tot een overzichtelijk online nieuws- en adviesplatform. Het vormde direct een baken voor relaties die houvast zochten.

Persoonlijk samenwerken blijft belangrijk

Hoe succesvol de online samenwerking in het tweede kwartaal van 2020 ook uitpakte, de wens om elkaar meer ‘live’ te zien blijft. De genoemde integratie op diverse gebieden moet nog meer vorm krijgen. Daarbij is fysieke aanwezigheid en ‘face-to-face’-afstemming met collega’s noodzakelijk. Non-verbale communicatie blijkt een niet te verwaarlozen factor voor optimaal onderling contact.

Uiteindelijk wil Stolwijk Kennisnetwerk zich verder ontwikkelen in haar rol als integrale adviespartner voor het MKB en gemeentelijke organisaties. De collega’s in Wijchen ervaren vanaf dag één dat zij vanuit de eigen regio mee mogen werken aan deze doelstelling. Jack: “Wij ervaren onze aansluiting bij Stolwijk Kennisnetwerk eigenlijk als een dubbele transitie. Ons kantoor integreert in een organisatie die op zichzelf ook in ontwikkeling is.” Jack benadrukt in dat kader dat een goede uitrol van de nodige verandertrajecten vraagt om nauwe interne, persoonlijke samenwerking. “Collega’s willen zich gesteund voelen door een doordacht beleid. Op basis daarvan willen ze meebouwen aan sterke teams met veel toegevoegde waarde”.

Jack besluit: “Als onderdeel van Stolwijk Kennisnetwerk zijn we als vestiging toekomstbestendig. Nu gaan we, samen met onze (nieuwe) medewerkers/collega’s, bouwen aan de kennisorganisatie zodat we onze klanten nóg meer toegevoegde waarde kunnen bieden.”

Terug

Nog niet uitgelezen?