Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Verplicht periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO)
Ben je bezig met je risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), vergeet dan daarin zeker niet je werkgeversplicht van het ‘periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek’.
In veel gevallen zijn werkgevers volgens artikel 18 in de Arbowet verplicht om medewerkers periodiek PAGO, periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek, aan te bieden. Het doel? Inperking en voorkoming van risico’s op de werkvloer, om zo ziekte en uitval te voorkomen. De resultaten van een PAGO leiden tot advies over preventie en beschermende maatregelen voor zowel werkgever als medewerker.
De inhoud van het PAGO moet goed aansluiten bij de situatie op jouw werkvloer. Daarom is het periodiek onderzoek gebaseerd op je RI&E. Omgekeerd kunnen resultaten van het PAGO ook weer input zijn voor je risico-inventarisatie en -evaluatie. Voor een goede inhoud en afstemming is het belangrijk dat verschillende kerndeskundigen, zoals de bedrijfsarts, hogere veiligheidskundige, arbeidshygiënist en arbeid- en organisatiepsycholoog, nauw samenwerken. Daarbij kan ook ondersteuning van ergonomen of leefstijlcoaches nuttig zijn.
Hoe vaak je als werkgever een PAGO moet aanbieden, ligt niet officieel vast. Ditzelfde geldt voor de toegang tot en bewaarduur van gegevens. Hiertoe moet je afspraken vastleggen met de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of betrokken medewerkers.
Voor sommige groepen medewerkers of werkzaamheden geldt een verhoogd risico en daarmee een PAGO-plicht. Dat is bijvoorbeeld het geval bij:
Voor onder andere werken onder overdruk geldt zelfs een jaarlijkse herhaalplicht voor het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek. En check ook eens de Leidraad PMO Gevaarlijke Stoffen van het Arboportaal wanneer je in je organisatie met gevaarlijke stoffen werkt.
Naast het PAGO is een Arbeidsomstandighedenspreekuur een verplicht onderdeel in de regelgeving. Dit houdt in dat alle medewerkers, ziek én gezond, bij de bedrijfsarts terecht moeten kunnen met gezondheidskundige vragen die in relatie staan tot hun werk. En de medewerkers moeten hiervan op de hoogte worden gesteld. Een medewerker hoeft een consult niet aan te vragen of bekend te maken bij zijn werkgever en als werkgever ontvang je geen informatie over het consult. De kosten zijn wel voor de werkgever. En de bedrijfsarts betrekt de uitkomsten van de consulten in overall preventieadvies. Uiteraard zonder dat iets naar een medewerker kan worden herleid.
In de Arbowet (artikel 18) is het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek opgenomen. In de praktijk spreekt men ook over PMO, een preventief medisch onderzoek of men doelt op een (aanvullend) leefstijlonderzoek of in te vullen vragenlijst. Weet echter dat het PAGO verplichte onderdelen kent en aan regelgeving moet voldoen. Het PMO daarentegen kan daaraan voldoen, maar dat is niet altijd het geval.
Heb je vragen over het PAGO of het PMO? Bel of mail ons. Voor beide hebben we specialisten in huis die je graag helpen.
Bron: Arboportaal
Actueel
Vanaf 1 juli strengere eisen overdrachtsbelasting bij juridische splitsing
Diana Aalderink viert 25 jaar bij Stolwijk Kelderman
Wat verandert het Omnibus-pakket voor de CSRD?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
De accountantscontrole komt er weer aan. Herken je dat gevoel van haast, stress en eindeloze lijstjes die je nog moet afwerken? Jan Jumelet wel. Hij studeerde Accountancy en werkte vervolgens 12 jaar aan bedrijfskant als controller. Nu hij sinds enige tijd bij ons nauw met onze accountants werkt, combineert hij al die kennis en ervaring. […]
Per 1 maart 2025 heeft Stolwijk Kelderman (SK) zich aangesloten bij MSI Global Alliance, een toonaangevend internationaal netwerk van onafhankelijke kantoren voor accountancy en fiscaal en juridisch advies. Fiscalist Jeffrey Kemperman en accountant Jos Klein Haneveld zijn nauw betrokken bij de internationale samenwerking. Beide zien de aansluiting als een sterke extra mogelijkheid om klanten op […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk