Skip to main content
16 november 2023

Updatekracht en andere voordelen van generatiediversiteit

Niet eerder stond je met vijf generaties tegelijk op de werkvloer. Hoe ga je als werkgever om met die generatiediversiteit? Hoe zorg je dat elke generatie met haar eigen kenmerken en unieke perspectieven optimaal kan bijdragen aan jouw organisatie? Ik verklap je graag de voor mij meest waardevolle take-away uit onze recente HR Kenniskring.

Door Zhané van Limburg, HR-consultant

Precies twee weken in dienst bij Vitacon Luteijn mocht ik op 14 november 2023 mijn eerste HR Kenniskring mede-organiseren. Het thema: ‘Vijf generaties op de werkvloer: Hoe ga je daarmee om in jouw personeelsbeleid?’ Iets waar we steeds meer organisaties over adviseren en een aspect dat we ook op onze eigen werkvloer van Stolwijk Kennisnetwerk dagelijks ervaren.

Inspirerende generatiediversiteit

En wat heb ik enorm veel kennis opgedaan tijdens de voorbereiding van onze bijeenkomst. Inspirerend! Zo heb ik met interesse artikelen gelezen en podcasts geluisterd over generaties, hun leervoorkeuren en de vele voordelen van een generatiedivers personeelsbestand. Verderop in dit blog deel ik graag een aantal lees- en luistertips met je.

De verschillende generaties

Maar even terug naar die generatiediversiteit. Hoe zit het daarmee op hoofdlijnen? We hebben de:

  • Baby boomers
  • Generatie X
  • Pragmaten
  • Generatie Y
  • Generatie Z

Circa elke 15 jaar ontwikkelt zich een nieuwe generatie: clusters van leeftijdsgenoten, die beleving en ontwikkeling van een specifieke tijdsgeest met elkaar delen en een eigen visie op leven maar ook werken hebben.

Take-away: generatiediversiteit en updatekracht

Komen jouw medewerkers uit verschillende generaties? Mooi! Met die generatieverschillen heb je namelijk iets heel waardevols in huis. Want, zo luidt de belangrijkste take-away die ik uit onze HR Kenniskring heb meegenomen:

Elke generatie heeft ‘updatekracht’!

Deze term komt van sociaal psycholoog en generatie-expert Aart Bontekoning. Hij beschrijft updatekracht als het doorbreken van bestaande patronen door “nieuwe” generaties, waardoor innovatie ontstaat. En dan hebben we het niet alleen over jongere generaties, maar ook “nieuw” in de zin van nog niet eerder in jouw organisatie werkzaam geweest. Elke generatie brengt iets eigens mee en verrijkt daarmee de samenwerking in en innovatiekracht van jouw organisatie. Je leert daarbij juist van elkaars generatieverschillen.

Generatiediversiteit – Zhané’s lees- en luistertips

Lees/luister je graag nog even verder over generatiediversiteit en generatiebewust personeelsbeleid? Hier mijn persoonlijke lees- en luistertips:

Meer weten?

Weten hoe ook jij in jouw organisatie optimaal gebruikmaakt van generaties? Eens sparren over generatiediversiteit en generatiebewust personeelsbeleid? Advies over hoe je jouw medewerkers betrekt bij innovatie? Mijn collega’s en ik helpen je graag. Bel of mail ons gerust.

Zhané van Limburg
HR-consultant
Tel: +31 (0)316 740 115
E-mail: z.v.limburg@vitaconluteijn.nl

HR Kenniskring

Vier keer per jaar organiseren we bijeenkomsten speciaal voor iedereen die een functie of rol vervult binnen HR. Ervaren of onervaren, iedereen is welkom. Met actuele HR-thema’s, de diversiteit van alle aanwezigen en het onderlinge delen van kennis en ervaring wordt jouw HR-palet steeds (kleur)rijker.

Eerstvolgende bijeenkomst:

12 maart 2024 – Thema ‘Organisatieverandering’

Lees meer en meld je aan

Terug

Nog niet uitgelezen?