Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Updatekracht en andere voordelen van generatiediversiteit
Niet eerder stond je met vijf generaties tegelijk op de werkvloer. Hoe ga je als werkgever om met die generatiediversiteit? Hoe zorg je dat elke generatie met haar eigen kenmerken en unieke perspectieven optimaal kan bijdragen aan jouw organisatie? Ik verklap je graag de voor mij meest waardevolle take-away uit onze recente HR Kenniskring.
Door Zhané van Limburg, HR-consultant
Precies twee weken in dienst bij Vitacon Luteijn mocht ik op 14 november 2023 mijn eerste HR Kenniskring mede-organiseren. Het thema: ‘Vijf generaties op de werkvloer: Hoe ga je daarmee om in jouw personeelsbeleid?’ Iets waar we steeds meer organisaties over adviseren en een aspect dat we ook op onze eigen werkvloer van Stolwijk Kennisnetwerk dagelijks ervaren.
En wat heb ik enorm veel kennis opgedaan tijdens de voorbereiding van onze bijeenkomst. Inspirerend! Zo heb ik met interesse artikelen gelezen en podcasts geluisterd over generaties, hun leervoorkeuren en de vele voordelen van een generatiedivers personeelsbestand. Verderop in dit blog deel ik graag een aantal lees- en luistertips met je.
Maar even terug naar die generatiediversiteit. Hoe zit het daarmee op hoofdlijnen? We hebben de:
Circa elke 15 jaar ontwikkelt zich een nieuwe generatie: clusters van leeftijdsgenoten, die beleving en ontwikkeling van een specifieke tijdsgeest met elkaar delen en een eigen visie op leven maar ook werken hebben.
Komen jouw medewerkers uit verschillende generaties? Mooi! Met die generatieverschillen heb je namelijk iets heel waardevols in huis. Want, zo luidt de belangrijkste take-away die ik uit onze HR Kenniskring heb meegenomen:
Elke generatie heeft ‘updatekracht’!
Deze term komt van sociaal psycholoog en generatie-expert Aart Bontekoning. Hij beschrijft updatekracht als het doorbreken van bestaande patronen door “nieuwe” generaties, waardoor innovatie ontstaat. En dan hebben we het niet alleen over jongere generaties, maar ook “nieuw” in de zin van nog niet eerder in jouw organisatie werkzaam geweest. Elke generatie brengt iets eigens mee en verrijkt daarmee de samenwerking in en innovatiekracht van jouw organisatie. Je leert daarbij juist van elkaars generatieverschillen.
Lees/luister je graag nog even verder over generatiediversiteit en generatiebewust personeelsbeleid? Hier mijn persoonlijke lees- en luistertips:
Weten hoe ook jij in jouw organisatie optimaal gebruikmaakt van generaties? Eens sparren over generatiediversiteit en generatiebewust personeelsbeleid? Advies over hoe je jouw medewerkers betrekt bij innovatie? Mijn collega’s en ik helpen je graag. Bel of mail ons gerust.
Zhané van LimburgHR-consultantTel: +31 (0)316 740 115E-mail: z.v.limburg@vitaconluteijn.nl
Vier keer per jaar organiseren we bijeenkomsten speciaal voor iedereen die een functie of rol vervult binnen HR. Ervaren of onervaren, iedereen is welkom. Met actuele HR-thema’s, de diversiteit van alle aanwezigen en het onderlinge delen van kennis en ervaring wordt jouw HR-palet steeds (kleur)rijker.
Eerstvolgende bijeenkomst:
12 maart 2024 – Thema ‘Organisatieverandering’
Lees meer en meld je aan
Actueel
Zo verloopt een RI&E in de praktijk en wat jij eraan hebt als werkgever
Van HR-rompslomp naar regie: zo krijg je grip op je HR-processen
Preferente aandelen bij bedrijfsopvolging: wat verandert er in 2026 en hoe speel je erop in?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij […]
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kan dit vanaf 2027 (voor aandelenopties) en 2028 (voor Box 3) grote fiscale gevolgen hebben voor startups en investeerders. De verwachting is dat […]
Hoewel het kabinet demissionair is, staan er de komende jaren toch belangrijke salariswijzigingen gepland. Sommige maatregelen zijn al aangenomen, andere liggen als wetsvoorstel klaar. Daarom is het handig te weten wat er verandert op 1 juli 2025, 1 januari 2026 en verder? In dit artikel zetten we de verwachte salariswijzigingen 2025 overzichtelijk op een rij. […]
Werken jouw medewerkers (deels) thuis in België of Duitsland? Of woon je zelf in het buitenland terwijl je in Nederland werkt? Dan krijg je te maken met complexe regelgeving over belastingheffing, sociale zekerheid en vaste inrichting. Gelukkig komt er steeds meer duidelijkheid. De Benelux-landen en de EU werken aan nieuwe afspraken die het thuiswerken over […]
Tijdens een kennismakingsgesprek, niet zo lang geleden, vroeg ik nieuwsgierig naar een stapel papier op het bureau. “Oh, dat zijn de verlofkaarten van de medewerkers. Die printen we altijd uit en nieten we aan de loonstrook.” Het lijkt een extreem voorbeeld, maar dit soort stapels papier kom ik overal tegen. Zonde van de tijd, zonde […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk