Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Update box 3: Rechtsherstel en (definitieve) aanslagen
Zoals bekend wordt voor alle aanslagen 2017 tot en met 2020, die op 24 december 2021 nog niet definitief opgelegd waren, rechtsherstel geboden. Dit geldt ook voor de aanslagen inkomstenbelasting 2021 en 2022.
De eerste aanslagen met rechtsherstel zijn inmiddels opgelegd. De verwerking van het rechtsherstel wordt als volgt weergegeven op de (definitieve) aanslag:
Deze beschikking is vastgesteld op grond van artikel 3.154 van de Wet op de inkomstenbelasting 2001. U heeft verzocht om teruggaaf vanwege middeling over (jaartal) tot en met (jaartal). De inspecteur heeft besloten aan uw verzoek tegemoet te komen. Als gevolg hiervan krijgt u een teruggaaf van € (getal).
Het rechtsherstel wordt dus als uitkomst op een middelingsverzoek verwerkt. Daarnaast staat op de aanslag dat nog niet eerder aangifte is gedaan terwijl dit natuurlijk vaak wél het geval is.
Voor de aanslagen inkomstenbelasting 2017 tot en met 2020 die op 24 december 2021 wel definitief vaststonden, en waar geen bezwaar tegen is gemaakt, is er in beginsel geen rechtsherstel. De staatssecretaris heeft voor deze gevallen drie scenario’s geschetst:
Scenario 1: Geen rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers Voor niet-bezwaarmakers bestaat er geen juridische verplichting om rechtsherstel te bieden. Wanneer besloten wordt om geen rechtsherstel te bieden aan niet-bezwaarmakers dan is hierbij geen aanvullende regelgeving nodig.
Scenario 2: Volledig rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers Hierbij wordt het rechtsherstel volledig geboden aan de niet-bezwaarmakers. Dit wordt geboden volgens de forfaitaire spaarvariant, hierdoor worden de niet-bezwaarmakers op dezelfde wijze gecompenseerd als de bezwaarmakers. Dit scenario is niet waarschijnlijk, omdat er onvoldoende budget voor is.
Scenario 3: Gedeeltelijk rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers, met vier verschillende opties Voor dit scenario moet nog onderzoek gedaan worden of deze met volledige zekerheid geautomatiseerd kunnen worden uitgevoerd en wat de uitvoeringsgevolgen zijn. Er zijn vier verschillende opties:
We houden de ontwikkeling nauwlettend in de gaten en houden je op de hoogte.
Belastingplichtigen met een fiscaal partner kunnen box 3-bestanddelen onderling verdelen. De meest gunstige toerekening van de box 3-grondslag kan door het rechtsherstel anders zijn dan initieel in de aangifte is verwerkt. De Belastingdienst past niet automatisch de gunstigste verdeling toe. Het verdient dus de voorkeur om de berekening van het box 3-rechtsherstel goed te laten beoordelen om te bezien of wellicht een andere optimale verdeling gunstiger is.
Momenteel zien we dat ook (definitieve) aanslagen worden opgelegd waarbij het rechtsherstel nog niet is toegepast. Wij raden aan om, in dergelijke gevallen, in overleg te gaan met je belastingadviseur.
Tot slot willen we opmerken dat het rechtsherstel wederom uitgaat van forfaitaire rendementen. Op bank- en spaartegoeden zijn deze bijna nihil. Op beleggingen wordt gerekend met een rendement van 5-6%. In de werkelijkheid kan het natuurlijk zijn dat deze rendementen in een bepaald jaar niet behaald zijn. Daarbij kan het standpunt ingenomen worden dat er nog steeds sprake is van strijdigheid met het eigendomsrecht. In deze gevallen is het raadzaam om in overleg te gaan met je belastingadviseur.
De impact van de wijzigingen in het box 3-stelsel is groot. Wil je hier meer over weten, kijk dan op de pagina van onze Box 3-Helpdesk, daar vind je alle berichtgeving omtrent dit onderwerp. Je kunt onze specialisten ook telefonisch (0314 369 111) of per mail bereiken voor al je box 3-gerelateerde vragen.
Actueel
Arbeidsrelatie beoordelen: praktijkvoorbeelden helpen schijnzelfstandigheid voorkomen
Subsidie praktijkleren 2025 – Wij helpen je aanvragen
Massaal bezwaar belastingrente nu voor meer belastingen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Hoe beoordeel je een arbeidsrelatie: wanneer gaat het om loondienst en wanneer om zelfstandig ondernemerschap? Om het te verduidelijken heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onlangs een aantal praktijkvoorbeelden gepubliceerd. Hiermee kun jij jouw arbeidsrelaties toetsen aan herkenbare situaties en schijnzelfstandigheid voorkomen. De vraag hoe je een arbeidsrelatie moet beoordelen – en […]
Heb je het afgelopen schooljaar studenten of leerlingen begeleid via een praktijkleerplek of werkleerplaats? Dan kun je ook dit jaar weer gebruikmaken van de subsidie praktijkleren. De aanvraagperiode loopt van 2 juni 9:00 uur tot 17 september 2025 17:00 uur. Lees waar je op moet letten – of laat ons je helpen bij de aanvraag. […]
De bezwaren tegen belastingrente breiden zich verder uit. Na de vennootschapsbelasting (Vpb) en een beperkt aantal andere belastingmiddelen heeft de staatssecretaris van Financiën nu ook de bezwaren tegen belastingrente op inkomstenbelasting (IB) en andere belastingmiddelen aangemerkt als massaal bezwaar. Zo’n massaal bezwaar voor belastingrente is positief, maar let op: je moet wel tijdig en inhoudelijk […]
Vrijdag 18 april is de Voorjaarsnota 2025 gepresenteerd. In deze plannen staan zowel lastenverlichtingen als lastenverzwaringen. Wat zijn de belangrijke wijzigingen voor ondernemers, werkgevers en huishoudens? Let op! Onderstaande voorgenomen wijzigingen moeten nog in wetsvoorstellen worden gegoten en de Tweede en Eerste Kamer moeten ze vervolgens nog goedkeuren. Voorgenomen wijzigingen voor ondernemers en werkgevers Voorgenomen […]
Afgezwakte CSRD-regelgeving – een doodsteek voor de duurzame transitie? Nee, in tegendeel. Juist nu zien we steeds sterker de meerwaarde van duurzaam ondernemen. De ondernemers en organisaties die écht geloven in transparantie en werk willen maken van hun toekomstbestendigheid gaan (vrijwillig) door. Voor hen is er de VSME-standaard met praktische en haalbare kaders voor duurzaamheidsrapportage. […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk