Skip to main content
22 november 2024

Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt

Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, Directeur van ons team Preventie & Verzuim en specialist in verzuimpreventie en arbo. Want hoe kun jij verzuim voorkomen?

S: “Jeroen, hoe staat het met de werkdruk in de praktijk?”

J: “Helaas zien wij die inderdaad toenemen. Ook wordt het verzuim steeds complexer.”

S: “Complexer?”

J: “Vaak is het een optelsom van verschillende factoren, zowel op het werk als in de privésfeer. Als werkgever kun je je ogen niet sluiten voor problemen die thuis spelen. Medewerkers nemen zichzelf mee naar het werk, en werk en privé raken steeds meer met elkaar verweven. Werkdruk kan positieve effecten hebben en zorgt vaak voor focus, maar zonder voldoende herstelmomenten kan dit leiden tot uitval.”

De grootste risico’s

S: “Zie je opvallende zaken in die toenemende complexiteit?”

J: “De grootste risico’s tot uitval zien onze casemanagers bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar. In deze levensfase waarin gezinsleven, werk en soms nog traditionele rolverwachtingen samenkomen, is de balans tussen werk en privé vaak de grootste uitdaging.”

‘Werkdruk neemt toe en verzuim wordt complexer’

S: “Heel herkenbaar! Ik behoor zelf tot die groep. Ik heb twee jonge kinderen en wil eigenlijk nog steeds op hetzelfde niveau en tempo doorgaan als voorheen. Maar dat kan simpelweg niet altijd. Mijn energie en beschikbare tijd zijn nu anders.”

Hoe ga je om met werkdruk?

J: “Hoe ga jij om met de druk je je voelt op jouw eigen werk-privé balans?”

S: “Wat mij enorm helpt, is de autonomie die ik over mijn tijd heb. In mijn functie heb ik 100% controle over mijn agenda en kan ik deze zo inrichten dat het voor mij werkt. Helaas kan dat niet in elke functie. Maar zelfs met deze vrijheid groeit het me soms boven het hoofd en mijn perfectionisme werkt ook niet in mijn voordeel. Tja, ik ben net als iedereen ook maar een mens… In gesprek gaan met mijn leidinggevende om samen te prioriteren helpt mij dan weer vooruit.”

‘In gesprek gaan en samen prioriteren helpt’

J: “Ja, leidinggevenden kunnen een groot verschil maken. Een open cultuur en goed voorbeeldgedrag zijn hierin cruciaal.”

Werkdruk verlagen – Zo doe je dat als werkgever

 

  • Creëer een open cultuur waarin werkdruk bespreekbaar is. Zorg dat medewerkers zich veilig voelen om aan te geven wanneer de druk te hoog oploopt en dat er naar hen wordt geluisterd.
  • Stimuleer autonomie. Geef medewerkers controle over hun werktijden en taken. Wanneer mensen hun werk zelf kunnen indelen, ervaren ze vaak minder stress en werkdruk.
  • Geef zelf het goede voorbeeld. Als leidinggevende kun je niet verwachten dat medewerkers hun werkdruk beheersen wanneer je zelf constant bereikbaar bent of in het weekend mails stuurt. Houd zelf ook een gezonde balans tussen werk en privé aan.

S: “Dat is een belangrijke verantwoordelijkheid. Dat merk ik zelf in mijn eigen leidinggevende rol ook. Jij zei daarover laatst ook zo mooi: Het is goed om jezelf te vragen: Welke normen heersen er binnen mijn team of organisatie? Mag je om hulp vragen als het teveel wordt? Wordt er naar je geluisterd?”

J: “En het is een lastige hoor, dat weet ik. Als leidinggevende heb je jezelf misschien aangewend om 60 uur per week te werken en ook ’s avonds nog mailtjes te sturen. Ook al bedoel je daar niets mee qua werkdruk voor collega’s, dit kan bij medewerkers toch het gevoel oproepen dat je verwacht dat zij hetzelfde doen.”

Iedereen ervaart werkdruk anders

S: “Wat het nog complexer maakt: werkdruk is voor iedereen anders. Werkdruk gaat namelijk niet alleen over de hoeveelheid werk, maar wordt ook bepaald door hoe je als mens die druk ervaart en welke steunfactoren je hebt vanuit je omgeving.”

Factoren die bepalen hoe je werkdruk ervaart

Hoe mensen werkdruk ervaren verschilt sterk. Naast werkhoeveelheid zit hem dat in persoonlijke factoren en omgevingsfactoren. Autonomie speelt bijvoorbeeld een rol, maar ook de volgende drie factoren zijn vaak bepalend:

 

  • Persoonlijke eigenschappen >> Mensen met ambitie, perfectionisme en grenzeloosheid leggen de lat vaak hoog. Daardoor zijn ze gevoeliger voor werkstress.
  • Persoonlijke veerkracht en coping-stijl >> Mensen die stress proactief en probleemgericht aanpakken, ervaren vaak minder werkdruk. Dit komt doordat ze situaties direct oplossen en op tijd hulp inschakelen.
  • Sociale steun in het team >> Mensen ervaren minder werkdruk als ze terecht kunnen bij collega’s voor steun en begrip.

J: “Uiteindelijk is het beheersen van werkdruk een continu proces dat voortdurend aandacht vraagt. Als leidinggevende kun je regelmatig bij medewerkers inchecken om te horen hoe het gaat. Zie je dat iemand vaak overwerkt, geen pauzes neemt, of er gespannen uitziet? Stel vragen en bied een luisterend oor.

‘Werkdruk is voor iedereen anders’

S: “Inderdaad. Vaak lucht het al op als iemand zijn verhaal kan doen. Samen kun je dan sneller oplossingen vinden.”

Herken jij dit probleem?

Zie jij werkdruk ook toenemen in jouw organisatie en wil je dit aanpakken? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We denken graag mee op individueel, team- en organisatieniveau om de impact van werkdruk in jouw organisatie te verminderen.

Gratis webinar ‘Omgaan met werkdruk’ – Meld je aan!

Op dinsdag 21 januari van 12.00 – 12.45 uur organiseren we een gratis webinar over omgaan met werkdruk. Speciaal voor werkgevers, HR-professionals en ondernemers. Sanneke vertelt je samen met vitaliteitsexpert Hayke van Valburg van Vital-Up hoe je werkdruk kunt aanpakken en welke subsidiemogelijkheden er zijn om te bouwen aan vitaliteit in jouw organisatie.

Lees meer over het webinar en meld je nu aan!

Sanneke Peters

Sanneke Peters

Organisatiepsycholoog
T +31 (0)316 740 115
E s.peters@vitaconluteijn.nl

Jeroen-kremer

Jeroen Kremer

Directeur Preventie & Verzuim
T +31 (0)316 740 151
E j.kremer@vitaconluteijn.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?