Skip to main content
22 september 2022

Publiek advies | Minder overheidszorg is niet per se slechter

Met de decentralisatie van de zorg is de druk op het sociaal domein bij gemeenten enorm toegenomen. Zij hebben er extra taken bij gekregen, maar de financiering en extra mankracht daarvoor groeien niet evenredig mee. Daarom kun je niet anders dan als gemeente afwegen: Welke zorgtaken moeten écht worden gedaan en welke zouden we kunnen versoberen of laten vervallen? Hoe kunnen we normaliseren? Wat suggesties op een rij.

 

Is die medische indicatie echt nodig?

We zijn met zijn allen goed in etiketten plakken. Die heeft dit, die is dat. Wat als we dat nou eens wat minder snel en stellig doen? Een rode vlag moet zeker serieus worden genomen en worden onderzocht. Maar wie eerst kijkt, luistert en doorvraagt, zonder gelijk een medische indicatie af te geven, zou zomaar kunnen ontdekken dat de vlag niet rood is maar oranje of geel. En dan kan het blijken, dat dat ene kind met gedragsproblematiek in zijn/haar situatie beter en sneller geholpen is door de situatie binnen het eigen gezin te laten, eventueel aangevuld met ondersteuning voor ouders/verzorgers. Geen stempel, niet direct alle registers opentrekken en het voor alle betrokkenen overzichtelijk en dichtbij houden. Dat verlicht aan alle kanten.

Wat kan de senior zelf bijdragen?

Jonge gezinnen staan voor flinke uitgaven. Meubels voor de babykamer, kinderstoel, autostoel, kinderwagen, luiers, kinderopvang, alles moeten ze zelf bekostigen. Tenzij ze zich onder een bepaalde inkomensgrens begeven; dan kunnen ze rekenen op een tegemoetkoming. Hoe tegenstrijdig is het dan eigenlijk dat senioren voor veel meer hulpmiddelen en benodigdheden een tegemoetkoming kunnen ontvangen en daarbij niet of nauwelijks wordt gekeken naar wat zij te besteden hebben? Misschien wordt het tijd om de wetgeving zo aan te passen, dat gemeenten ook bij aanvragen van ouderen een tegemoetkoming mag toekennen op basis van kapitaalkracht?

Nieuwe initiatieven – mooi of ook noodzaak?

Enthousiasme, creativiteit, initiatief nemen, we houden er van. En terecht. Maar zou het niet het mooist zijn om die energie in te zetten daar waar die het hardst nodig is en niet voor zaken die zichzelf al oplossen? Een voorbeeld: Begin 2022 lanceerden de gemeenten Rotterdam en Leiden de app Kwikstart. Deze tipt jongeren over wat ze moeten doen zodra ze 18 worden. Fijn zo’n helpende hand, maar:

  1. Zit een 18-jarige op een gemeentelijke app te wachten?
  2. Heeft de 18-jarige niet al lang ‘Wat moet ik doen als ik 18 word?’ in Google ingegeven en een van de 145 miljoen resultaten bekeken? Er staan op pagina 1 tal van betrouwbare partijen zoals Rijksoverheid, Nibud en gemeente Amsterdam.

Dus gemeenten, wat ons betreft: Vraag je bij elk initiatief af of het nodig is. En is het antwoord toch ‘ja’, onderzoek dan eens of een ander je al is voorgegaan en je diens werk mag (her)gebruiken. Zo sla je drie vliegen in één klap: je komt tot interessante nieuwe contacten, kunt je werk efficiënter en effectiever doen en geeft de burger dat wat hij/zij nodig heeft.

Meer weten?

Wil je sparren over manieren om binnen jouw gemeentelijke organisatie beleid te normaliseren? Hulp nodig bij het maken van scherpe analyses en opstellen van gedegen adviezen? Bel of mail ons, dan gaan we samen aan de slag.

Terug

Nog niet uitgelezen?