Skip to main content
28 augustus 2023

Productievere medewerkers #3: ga gezonder eten

Zie jij ook het nut van bewegen, ontspannen en gezond eten voor de productiviteit van jouw mensen? Gezonde medewerkers, betekent inderdaad vaak gelukkigere en beter presenterende medewerkers. Ik heb er drie korte blogs over geschreven. In deze laatste tips over hoe je in jouw organisatie aan de slag kunt met gezonder eten. Doe er je voordeel mee.

 

Betty Hehamahua, HR-consultant en Personal/Team coach

 

Eet je productief

Het belang van gezond eten is volop bewezen. Maar heb je er ooit al eens bij stilgestaan welke indirecte invloed dit heeft op de productiviteit van jouw organisatie? Gezonde voeding en een regelmatig eetpatroon zorgen voor een hoger energieniveau, beter concentratievermogen en een goede algehele gezondheid. Met sommige voedingsmiddelen kun je zelfs stemming positief beïnvloeden en stress verminderen.

Dit is in de eerste plaats fantastisch voor de medewerker. Echter, als jij je betrokkenheid toont bij het welzijn van jouw medewerkers, dan levert dat ook jouw organisatie veel op:

 • Minder ziekteverzuim
  Wie gezond(er) eet (en genoeg beweegt en ontspant) heeft vaak een sterker immuunsysteem en is daardoor productiever en minder vaak ziek.
 • Meer betrokkenheid en tevredenheid
  Is een werkgever betrokken, dan zijn medewerkers dat vaak ook. Dat versterkt loyaliteit en zorgt voor minder verloop.
 • Betere teamdynamiek
  Ergens samen voor gaan (dus ook voor gezond eten) maakt teams doorgaans hechter, versterkt sociale interactie en verbetert de werksfeer.
 • Hogere productiviteit
  Wie zich energiek en gefocust voelt, is in staat om efficiënter en effectiever te werken.
 • Sterk imago
  Stimuleer je gezond eten en toon je betrokkenheid, dan word je sneller gezien als een vooruitstrevende en goede werkgever. Dan kan bijdragen aan een sterker bedrijfs- en werkgeversimago.

Zo kun je als werkgever bijdragen aan gezond eten

Gezond eten is iets wat medewerkers thuis zelf zullen moeten oppakken, maar wat je als werkgever goed kunt stimuleren. Daarbij kun je denken aan:

 • Tijd maken voor eten
  Stimuleer collega’s om pauze te nemen en tijd te maken voor eten. En moedig aan om samen aan tafel of wandelend te eten in plaats van achter de pc.
 • Gezond menu bedrijfskantine
  Verban de vette hap, kant-en-klaar maaltijden en snoepgoed uit je bedrijf(slunch). Bied lekkere maaltijden aan met groente, fruit, volle granen en gezonde eiwitten en vetten.
 • Gezonde tussendoortjes
  Bied elke dag fruit of een andere gezonde optie aan voor tussendoor.
 • Kortingsacties
  Zitten er lunchmogelijkheden in de buurt van jouw werklocatie? Regel kortingen op gezonde opties voor jouw medewerkers. Of ga voor leuke acties met gezonde opties van bijvoorbeeld maaltijdbox-aanbieders.
 • Deel gezonde tips en recepten
  Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn en is hartstikke lekker. Geef tips over hoe je makkelijk kunt voorbereiden en meenemen of organiseer eens een workshop met een voedingsexpert.

Werken met productievere medewerkers?

Gezond eten is slechts één van de pijlers waarmee je werkt aan een gezond team. Ontdekken hoe je ook met bewegen en ontspannen aan de slag kunt? Je leest het hier:

Blog Productievere medewerkers deel 1: Ga meer bewegen
Blog Productievere medewerkers deel 2: Ga beter ontspannen

 

Terug

Nog niet uitgelezen?