Skip to main content
15 augustus 2023

Productievere medewerkers #2: ga beter ontspannen

Je inzetten voor productievere medewerkers? Zet als werkgever of HR-medewerker dan in op de gezondheid van je team! Mentaal en fysiek gezonde collega’s presteren namelijk vaak beter en melden zich minder ziek. Bewegen, ontspannen en gezond eten zijn samen de sleutel. Daarom heb ik hierover een serie korte blogs geschreven. Dit tweede deel gaat over ontspannen. Doe er je voordeel mee.

 

Betty Hehamahua, HR-consultant en Personal/Team coach

 

Beter ontspannen is effectiever en efficiënter werken

Wie zich inspant moet daarna ook weer kunnen ontspannen. Dat laadt de batterij op. Daar profiteert een medewerker zelf van, maar ook jouw organisatie. Ontspanning zorgt namelijk voor meer (werk)geluk en vermindert ziekteverzuim en verloop, wat resulteert in lagere kosten en betere bedrijfsresultaten.

Lichamelijke voordelen van op tijd en genoeg ontspannen zijn onder andere verlaging van bloeddruk en hartslag en vermindering van spierspanning. Hierdoor kun je vaak beter slapen en sneller herstellen en voel je je energieker.

Daar komt bij dat een ontspannen geest in staat is om efficiënter en effectiever te functioneren. Je geheugen, concentratie en probleemoplossend vermogen zijn beter en je geest voelt meer vrijheid voor creativiteit en innovatief denken. De energie en positiviteit maken dat je minder snel gevoelens ervaart van stress, depressie of angst.

Zo kun je als werkgever bijdragen aan ontspanning

Ontspannen is iets wat een medewerker uiteindelijk zelf moet doen, maar als organisatie kun je er zeker de juiste randvoorwaarden voor scheppen. En je kunt ontspanning belangrijk maken met bijvoorbeeld:

 • Flexibele werkuren
  Maak het voor medewerkers mogelijk om, waar dat kan, hun werktijden aan te passen aan hun eigen individuele behoeften, gezinssituatie en verplichtingen buiten het werk om.
 • Vakantiebeleid
  Moedig werknemers aan om al hun vakantiedagen in een jaar op te nemen en respecteer hun tijd weg van het werk.
 • Relaxruimtes
  Creëer rustige, comfortabele ruimtes (binnen en buiten) waar collega’s kunnen ontspannen en even weg kunnen zijn van hun werkplek.
 • Rustgevende activiteiten
  Bied tijdens werktijd of daarbuiten activiteiten aan zoals yoga, mindfulness training of stoelmassage.
 • Training
  Organiseer trainingen over stressmanagement en work-life balance om het bewustzijn en de tools te vergroten om te ontspannen en stress te verminderen.

Werken met productievere medewerkers?

Ontspannen is slechts één van de pijlers waarmee je werkt aan een gezond team. Ontdekken hoe je ook met bewegen en gezond eten aan de slag kunt? Je leest het hier:

Blog Productievere medewerkers deel 1: Ga meer bewegen
Blog Productievere medewerkers deel 3: Ga gezonder eten

 

Terug

Nog niet uitgelezen?