Skip to main content
1 augustus 2023

Productievere medewerkers #1: ga meer bewegen

Wil je als werkgever of HR-medewerker werken aan productievere medewerkers? Begin met de gezondheid van je team! Gezonde medewerkers presteren doorgaans beter en hebben minder ziekteverzuim. Daarom heb ik een korte serie van drie blogs voor je. Met tips die jou helpen om bewegen, ontspannen en gezond eten in jouw organisatie te stimuleren. In dit eerste blog aandacht voor meer bewegen. Doe er je voordeel mee.

 

Betty Hehamahua, HR-consultant en Personal/Team coach

 

Meer bewegen: voor meer energie en (werk)geluk

Puur fysiek gezien verlaagt regelmatig bewegen het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Ook helpt het bij het behouden van een gezond gewicht en laat het je vaak beter slapen.

Maar wat dacht je van de positieve effecten op het brein? Regelmatig bewegen stimuleert de hersenen, wat leidt tot verbeterde concentratie, geheugen en creativiteit. En vergeet zeker ook niet dat bewegen zorgt voor afgifte van endorfine. Dit vermindert stress en angst en is een boost voor je stemming en energieniveau. Allemaal voer voor medewerkers die beter in hun vel zitten en beter presteren. Bovendien ervaren medewerkers vaak een extra stuk werkgeluk als hun werkgever bewegen stimuleert.

Hoe je als werkgever kunt bijdragen aan meer bewegen

Stimuleert je als werkgever (meer) bewegen, dan ervaren veel medewerkers dit als erg positief. Je kunt denken aan:

 • Maak fietsen aantrekkelijk
  Zorg voor een fietsenstalling en douchemogelijkheid, ga voor een fietsplan of vergoed bijvoorbeeld gefietste woon-werk kilometers.
 • Maak wandelen vanzelfsprekend
  Maak van lunchwandelen een bedrijfsgewoonte, zet printers en koffiemachines bewust verder bij werkplekken vandaan, kies ervoor om liften alleen voor minder mobiele collega’s te laten zijn en bel en vergader wanneer dat kan wandelend. En wat dacht je van af en toe een stappen- of kilometerchallenge onder medewerkers?
 • Sta-bureaus
  Geef mensen de keuze om ook staand te kunnen werken.
 • Beweegpauzes
  Moedig medewerkers aan om elk uur even kort, gepland te staan en bewegen. Bijvoorbeeld met een reminder op een telefoon of pc.
 • Bedrijfsfitness
  Aantrekkelijk geprijsde of (deels) gratis lidmaatschappen voor sportscholen, workshops en andere sport-/beweegtrainingen.

Werken met productievere medewerkers?

Bewegen is slechts één van de pijlers waarmee je werkt aan een gezond team. Ontdekken hoe je ook met ontspanning en gezond eten aan de slag kunt? Je leest het hier:

Blog Productievere medewerkers deel 2: Ga beter ontspannen
Blog Productievere medewerkers deel 3: Ga gezonder eten

 

Terug

Nog niet uitgelezen?