Skip to main content
22 september 2014

De automobilist; misbruik wordt bestreden

Auto’s met dubbele cabine

Auto’s met een dubbele cabine en een toegestaan maximumgewicht van meer dan 3500 kg worden vanaf 1 januari 2016 voor de BPM en de motorrijtuigenbelasting aangemerkt als een personenauto als het zitgedeelte langer is dan de laadruimte. Het gaat om voertuigen als de Hummer, Ford F250/F350/F450/F650, Dodge Ram 2500/3500, de GMC High Sierra/Yukon en de Chevrolet Crew Cab/Silverado 2500.

Let op!
Bij de aanschaf van dit soort voertuigen is vanaf 1 januari 2016 BPM verschuldigd. Ook is vanaf die datum het MRB-tarief voor personenauto’s van toepassing; dit geldt ook voor bestaande gevallen.

BPM bij import gebruikte auto’s niet meer op basis van taxatierapport

Ter bestrijding van BPM-fraude bij import wordt vanaf 1 januari 2015 de mogelijkheid om voor de waardebepaling van een geïmporteerde auto gebruik te maken van een taxatierapport beperkt tot schadevoertuigen. Een enkele uitzondering is mogelijk. Bij andere geïmporteerde voertuigen kan niet langer gebruik worden gemaakt van een taxatierapport. Bij deze voertuigen kan alleen nog worden gekozen tussen waardering op basis van de forfaitaire tabel of een algemeen toegepaste koerslijst.

Aanscherping diverse autobelastingen per 2016

Naar alle waarschijnlijkheid volgt er binnen nu en enkele weken meer duidelijkheid over de plannen van het kabinet rondom de fiscale toekomst van de auto. Geruchten gaan dat bezitters van vervuilende auto’s in de toekomst meer gaan betalen en dat het huidige systeem van bijtelling voor de auto van de zaak vermoedelijk op de schop gaat. Het is de bedoeling dat aangescherpte maatregelen vanaf 2016 ingaan.

Terug

Nog niet uitgelezen?