Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Permanente Educatie (PE): nooit klaar met leren
Als fiscalist ben je nooit klaar met leren. En dat geldt voor alle collega’s in mijn vakgebied: werkstudenten, junior collega’s en zelfs de meest ervaren fiscalisten moeten hun kennis up to date houden. En dat is precies wat ik zo mooi vind aan het vak! Maar, hoe doe je dat?
Ik neem je even een paar jaar mee terug in de tijd: ik had mijn HBO-studie net afgerond en wilde verder leren. Samen met mijn klasgenoten Eline en Dennis schreven we ons in voor de master Fiscaal Recht aan Tilburg University en begonnen we vol goede moed aan onze vervolgstudie.
Deze master was voltijd. Waar “voltijd” voor de werkende mens “5 dagen” betekent, kwam voltijd tijdens mijn studie neer op 3 dagen aanwezigheid op de universiteit, de overige tijd betrof zelfstudie. Ik had dus twee dagen in de week over en daar wist klasgenoot Eline wel raad mee: zij werkte als werkstudent bij Stolwijk Kelderman en heeft mij daar geïntroduceerd. Een gouden tip! Niet veel later volgde ook Dennis ons voorbeeld en waren we niet alleen klasgenoten, maar ook directe collega’s.
Werken als werkstudent is wat mij betreft de perfecte manier om theoretische kennis in de praktijk te brengen, dan zie je het totale plaatje. Op de universiteit leer je bijvoorbeeld de uitwerking van een fiscaal vraagstuk in een belastingaangifte, maar de aangifte zelf zie je niet.
Ook adviesvraagstukken komen tijdens de studie niet uitgebreid aan bod. Als werkstudent kom je die meer tegen. Zo werkte ik mee aan een vraagstuk van een klant: hij wilde een auto aanschaffen en wilde weten of het interessanter was om dit zakelijk of privé te doen.
Bij sommige opdrachten werd ik volledig in het diepe gegooid, bij andere werkzaamheden werd ik wat meer aan de hand genomen. Wat mij het beste is bevallen? Beide methodes werkten prima, omdat mijn collega’s altijd klaar stonden om mijn vragen te beantwoorden. Eén van de meest gehoorde uitspraken van collega’s was dan ook: Durf te vragen!
Vorig jaar heb ik mijn master afgerond en ben ik volledig bij Stolwijk Kelderman in dienst gekomen als junior fiscalist. En wat ik zo mooi vind: ik ben nu mentor voor één van onze nieuwe werkstudenten! Nog maar net afgestudeerd, met een aantal jaar ervaring als werkstudent, krijg ik het vertrouwen om stagiaires en werkstudenten te begeleiden. Heel gaaf om te zien hoe onze kennis voortvloeit!
Ben ik dan nu, nu ik mentor ben, klaar met leren? Zeker niet! Wet- en regelgeving verandert bijna constant, we moeten op de hoogte blijven anders kunnen we klanten niet goed adviseren. Dat doen we onder andere met een tweewekelijks vaktechnisch overleg, waarin alle relevante wetswijzigingen en jurisprudentie besproken wordt. Daarnaast organiseert ons fiscale team PE-trainingen voor collega’s en andere adviseurs.
Eén van de belastingen waar bijna alle adviseurs en ondernemers mee te maken krijgen, is de vennootschapsbelasting. En ineens wist ik wie voor onze PE-training over vennootschapsbelasting de perfecte spreker zou zijn: dr. Frank Elsweier, universitair docent bij Tilburg University en de tweede lezer van mijn scriptie. Hij is een expert op het gebied van vennootschapsbelasting én hij weet lastige materie om te zetten naar begrijpelijke taal op ieder niveau. En ja hoor, Frank was ook enthousiast en op 20 april jongstleden was hij de spreker tijdens onze zeer geslaagde PE-training Actualiteiten Vennootschapsbelasting!
Slechts 4 jaar geleden kwam ik bij Stolwijk Kelderman binnen als werkstudent. Ondertussen mag ik mezelf junior fiscalist noemen, ben ik mentor voor nieuwe werkstudenten, leer ik zelf nog iedere dag bij en ben ik betrokken bij het verzorgen van trainingen voor collega adviseurs. En als kers op de taart zijn Eline en Dennis, mijn klasgenoten van toen, nu nog steeds mijn directe collega’s en zitten we heerlijk op onze plek in het fiscale team van Stolwijk Kelderman!
Zie jij een baan als werkstudent ook wel zitten? Of wil je meer weten over onze PE-trainingen? Stuur me een bericht of bel me eens, ik vertel je graag meer over de mogelijkheden. En, niet vergeten: durf te vragen!
Rick Hendriksen, junior fiscalistt 06 1284 9118e r.hendriksen@stolwijkkelderman.nl
Actueel
Wettelijk minimumuurloon – Dit verandert er
Loonadministratie 2023-2024: bereid je voor op de jaarwisseling
Updatekracht en andere voordelen van generatiediversiteit
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Met ingang van 1 januari 2024 geldt er een wettelijk minimumuurloon voor alle medewerkers van 21 jaar en ouder. Vaste minimum maand-, week- en daglonen verdwijnen daarmee. Wat gaat er veranderen? En wat kan dit voor jouw organisatie betekenen? Ik leg het je uit. Door Laura van Alst, Arbeidsjurist Als het gaat om het wettelijk […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2023 naar 2024. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren?In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig zijn […]
Niet eerder stond je met vijf generaties tegelijk op de werkvloer. Hoe ga je als werkgever om met die generatiediversiteit? Hoe zorg je dat elke generatie met haar eigen kenmerken en unieke perspectieven optimaal kan bijdragen aan jouw organisatie? Ik verklap je graag de voor mij meest waardevolle take-away uit onze recente HR Kenniskring. Zhané […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2024 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Download de Update Special Eindejaarstips 2023 Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen […]
Je hebt wellicht al gehoord van de “Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit” (WPM), een term die veel stof heeft doen opwaaien in de afgelopen tijd. Deze regeling kan een grote impact hebben op bedrijven en hun bijdrage aan het verminderen van CO2-uitstoot. Als werkgever is het belangrijk om te begrijpen wat deze verplichting inhoudt, wie erdoor wordt […]
© 2023 - Stolwijk Kennisnetwerk