Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Zo werk je met ChatGPT als je nieuwe HR-collega
Werk jij nog niet of weinig met ChatGPT? Wees gerust: dan ben je niet de enige. Velen hebben het erover, maar nog lang niet iedereen gebruikt de handige taalsoftware. Maar ik leg je kort uit waarom het de moeite waard is om toch eens te proberen. Als je ChatGPT namelijk de juiste opdrachten geeft, werk je makkelijk en snel met ChatGPT als je nieuwe HR-collega. Zo krijg je nieuwe ideeën en bespaar je tijd.
Door Zhané van Limburg, HR-consultant
ChatGPT is zoveel meer dan een schrijfhulp. Zo kun je de software niet alleen nieuwe teksten voor je laten schrijven, maar ook bestaande stukken of ideeën laten redigeren en omvormen tot jouw gewenste resultaat. En met hetzelfde gemak kun je ChatGPT als je nieuwe HR-collega vragen om bijvoorbeeld:
Ideeën voor beleids(her)vorming en het doorvoeren van veranderingen in de praktijk.
Teksten voor e-mails, presentaties en intranet.
Meedenken over en formuleren van functieomschrijvingen, vacatureteksten en zelfs de voorbereiding voor een sollicitatiegesprek.
Bepalen van inhoud die het beste past bij een leerthema maar ook bij het niveau en de leerbehoefte van je collega’s.
In de tijd dat ChatGPT standaard plannen en teksten uitwerkt of digitale input voor je analyseert, kun jij andere taken uitvoeren.
Ik heb het ook even gevraagd aan ChatGPT zelf . Lees de uitkomst.
Een opdracht die je in ChatGPT ingeeft noem je een prompt. Mijn prompt van zojuist was kort en simpel. Maar weet: hoe gerichter en gedetailleerder de prompt, hoe beter het eindresultaat aansluit bij jouw wensen en verwachtingen. Ik raad je daarom aan om in ieder geval de volgende zaken in jouw prompt op te nemen:
Maar lees ook wat ChatGTP antwoordde toen ik deze vraag daar ingaf.
En hieronder een voorbeeld van zo’n uitgebreidere ChatGPT-prompt.
Je werkt als HR-specialist voor een mkb-bedrijf in Nederland. Onderdeel van jouw werkzaamheden is de salarisadministratie. Over dit thema volgde je onlangs een webinar bij jullie leverancier voor salarisverwerking en -advies. Je wilt jouw HR-collega’s graag een goede, overzichtelijke samenvatting geven van de inhoud van het webinar. Dit zodat jullie samen kunnen zorgen voor goede salarisstroken en correcte informatie voor de salarisverwerking voor alle collega’s van jullie organisatie. Schrijf de samenvatting. Je gebruikt daarvoor de tekst van de webinarpresentatie en jouw eigen aantekeningen, die hieronder volgen na ‘Webinar-input en aantekeningen:’.
Deel de samenvatting op in een titel, daarna een introtekst van maximaal 7 of 8 zinnen waarin je het de hoofdpunten extra kort samenvat en triggert om verder te lezen, daarna losse korte alinea’s met elke alinea voorzien van een tussenkop die zegt waar de alinea over gaat. De hele samenvatting mag maximaal 650 woorden lang worden. Gebruik een actieve schrijfstijl met zo min mogelijk lijdende vorm, spreek de lezer direct aan en tutoyeer de lezer. Verwerk tips en voorbeelden in opsommingen met bullits. Andere informatie mag je als lopende tekst weergeven.
Webinar-input en aantekeningen:
En hier voeg je vervolgens de tekst van de webinar-presentatie en jouw aantekeningen in. Waarna je op de genereren-button klikt en ChatGPT voor je aan de slag gaat.
Het ziet er tot nu toe rooskleurig uit en misschien heb je tijdens het lezen ChatGPT al aan geslingerd. Ik wil echter wel wat kanttekeningen plaatsen. ChatGPT:
ChatGPT genereert antwoorden aan de hand van kansberekening. Hoe groot is de kans dat dit het exacte antwoord is wat jij zoekt? Het is onbekend waarop een eindresultaat is gebaseerd; bronnen zijn niet te controleren.
Het systeem heeft geen menselijk begrip van de wereld en kent alleen de informatie waarmee het is getraind en gevuld. Dit kan leiden tot foute en/of te zwart-wit geredeneerde uitkomsten.
De huidige, onbetaalde versie van ChatGPT bevat informatie van vóór 2021 en de betaalde versie werkt met informatie van tot eind 2023.
Kijk uit voor een datalek! De informatie die in ChatGPT gaat is openbaar. Het systeem werkt niet volgens onze AVG-wetgeving en de AI Act vanuit Brussel dekt onvoldoende. Voer dus nooit namen, cijfers en andere gevoelige informatie in.
De trainingsinput waarmee ChatGPT is ontwikkeld omvat niet alleen feiten maar ook opinie en vooroordelen. Het gegenereerde eindresultaat dus ook.
Wat ChatGPT zelf zegt als je naar de nadelen vraagt? Lees maar.
ChatGPT kan dus enorm veel, maar… Wees zorgvuldig met informatie je invoert in ChatGPT invoert en check grondig wat je terugkrijgt. De kritische slag, het toetsen en het in context plaatsen zijn onmisbare dingen die alleen de mens kan. Wees dus niet bang: ChatGPT zal jou niet zomaar vervangen.
Laat je niet weerhouden door eventuele nadelen. Zolang je je bewust bent van de risico’s – en er een ‘go’ is vanuit jouw organisatie – kun je met ChatGPT als je nieuwe HR-collega flink wat inspiratie ophalen en tijd besparen. Ermee leren werken doe je door het te doen. Dus ga naar openai.com, maak een (gratis) account aan en test eens met een van de to do’s van jouw huidige takenlijst.
Tip: Wil je AI introduceren in jouw organisatie? Goed idee! Als HR-specialist kun jij een goede voorloper zijn. Zorg dan wel ook voor duidelijke richtlijnen voor het gebruik ervan. Dan weet iedereen waar hij aan toe is.
HR-consultant T: +31 (0)316 740 115 E: z.v.limburg@vitaconluteijn.nl
Actueel
Hoe weet je of nieuw talent een perfecte match kan worden?
Renting or purchasing a holiday home in the Netherlands – 4 tax issues to watch out for
Effectieve re-integratie vraagt om samenwerking casemanager, bedrijfsarts en arbeidsdeskundige
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
In de huidige krappe arbeidsmarkt is ‘die ene’ die precies past bij jouw vacature nagenoeg onvindbaar. Steeds belangrijker wordt daarom het ontwikkelpotentieel van een sollicitant. Wat kan diegene uiteindelijk voor jouw organisatie gaan betekenen? En daar kan een assessment je bij helpen. Door Sanneke Peters, HR-consultant/Psycholoog Niet eerder was het zo’n uitdaging om aan personeel […]
Purchasing a holiday home in the Netherlands can be an appealing investment for personal use and for generating extra income from rental property. However, there are some tax implications that you should keep in mind, particularly when it comes to income tax and VAT. I have provided a summary of four key issues to pay […]
De versobering van de 30%-regeling wordt teruggedraaid. Het belastingvoordeel voor expats blijft bestaan, maar gaat terug naar 27% van het loon. De Tweede Kamer besloot in 2023 het fiscale voordeel van expats te versoberen. Het belastingvoordeel zou in eerste instantie stapsgewijs van 30% naar 10% worden bijgesteld. Nu zetten het kabinet en de coalitiepartijen toch […]
Stel je hebt vóór 2024 met de voormalige vrijstelling eigen woning (de ‘jubelton’) je kind belastingvrij geschonken. Mag je dan ook nog eenmalig verhoogd vrijgesteld schenken aan je kind? Dit zeggen de Belastingdienst en rechtbank daarover. Jaarlijks mag je belastingvrij schenken. Voor schenken aan je kind geldt in 2024 een maximumbedrag van € 6.633. Ook […]
Is er in jouw organisatie sprake van langdurige uitval door ziekte, dan ga je voor effectieve re-integratie: een proces dat ervoor zorgt dat een medewerker blijvend herstelt en duurzaam terugkeert in het werk. Daar maak ik me als casemanager hard voor, samen met een bedrijfsarts maar ook met een arbeidsdeskundige. Wie van ons doet wat? […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk