Skip to main content
6 april 2020

Blog: NOW aanvragen? Maak op tijd een essentiële afweging

Tot voor kort waren de huidige effecten van de Corona crisis nog ondenkbaar. De wereld staat op zijn kop. Ik denk dat we, in meerdere opzichten, mogen spreken van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Allereerst met betrekking tot onze gezondheid en de gezondheidszorg. En ten tweede als we kijken naar de economische effecten. Wat betekent dit voor jouw organisatie en belanghebbenden? Zie je kans op herstel of kun je beter op tijd een zware beslissing nemen?

De huidige crisis geeft in volle omvang onze kwetsbaarheid aan. Een kwetsbaarheid waar we – zowel letterlijk als figuurlijk – écht bij stil moeten staan, zowel in ons persoonlijke als professionele leven. Ik hoop oprecht dat deze crisis ons ervan bewust maakt waarmee we als mens bezig zijn; van wat we nastreven en wat onze belangrijkste drijfveren en waarden in het leven zijn.

De Nederlandse overheid zet vol in op ondersteuning van bedrijven en organisaties. Dit doen zij om de werkgelegenheid te behouden en een diepe economische recessie te voorkomen. De Nederlandse overheid gaat daar in z’n algemeenheid veel verder in dan regeringen van de ons omringende landen. Dat is iets waarmee we vérder kunnen. Het kan en zal veel bedrijven en organisaties helpen overleven en het vergroot hun perspectief op continuïteit.

Welk perspectief zie je?

Toch is het goed om even stil te staan bij de gevolgen van wat er op ons afkomt. De overheid biedt  gedurende drie maanden steunmaatregelen. Na deze periode heeft zij de mogelijkheid dit pakket met nog eens drie maanden te verlengen. Daarna zal je bedrijf of organisatie weer op eigen benen moeten staan. Als ondernemer is het daarom belangrijk om je af te vragen welk perspectief je ziet, voor na die periode van 3 of 6 maanden. Twijfel je? Dan kun je, in mijn optiek, er alsnog het beste voor kiezen om ervoor te gaan. Met behulp van de steunmaatregelen van de overheid, de banken en ook van anderen die je te hulp zullen schieten is dat zeker het proberen waard.

Neem op tijd de juiste beslissing

Als je weet dat er eigenlijk geen toekomstperspectief (meer) is voor je bedrijf of organisatie, probeer dan nú al de juiste beslissing te nemen. Ook al is dat een hele zware. Bied je medewerkers, schuldeisers en andere belanghebbenden duidelijkheid. Niet je ‘kop in het zand steken’ voorkomt veel schade, voor velen. Tegen beter weten in doorgaan zorgt voor financiële schade en voor een, op lange termijn niet houdbare, emotionele belasting. Dat geldt voor jezelf als ondernemer en voor je naasten. Maar ook voor je medewerkers, leveranciers en andere betrokkenen. Het maken van fundamentele afwegingen en het nemen van doordachte besluiten is, nu veel meer dan anders, essentieel. Mijn advies: maak een goede afweging voordat je een tegemoetkoming via de NOW aanvraagt (aanvragen vóór 31 mei). Dan besteed je je energie aan de juiste zaak, daar waar het effect het grootste is.

Ik wens je veel wijsheid!

Stolwijk Kennisnetwerk

Gerard Stolwijk

Terug

Nog niet uitgelezen?