Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / NOW 4.0: nu aan te vragen t/m 14 maart
Vanaf 15 februari is het mogelijk om de NOW 4.0 aan te vragen. Ook de aanvraagperiode voor de NOW 5.0 is al bekendgemaakt.
De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is in het leven geroepen om werkgevers met omzetverlies, als gevolg van de coronacrisis, tegemoet te komen. Het doel is om zoveel mogelijk werknemers hun baan te laten behouden. Met de tegemoetkoming NOW kunnen werkgevers hun werknemers namelijk door blijven betalen en in dienst houden.
De tegemoetkoming in de loonkosten binnen de NOW 4.0 geldt voor de maanden januari tot en met maart 2021. De maximale tegemoetkoming is onlangs door het kabinet verhoogd van 80% naar 85% van de loonkosten bij een omzetverlies van 100%. De overige voorwaarden van de tegemoetkoming zijn gelijk aan die van de voorwaarden van de NOW 3.0.
In totaal zijn er 5 aanvraagperiodes om een tegemoetkoming aan te vragen. Vanaf 15 februari 2021 kun je een aanvraag doen voor de vierde NOW-periode. Het aanvragen van een tegemoetkoming voor de eerste, tweede en derde aanvraagperiode is niet meer mogelijk.
Voor de vierde aanvraagperiode geldt:
Vind je het lastig om alles goed te kunnen blijven volgen? Het UWV heeft een handig overzicht gemaakt van alle NOW-periodes (NOW 1 t/m 5).
Als je een tegemoetkoming hebt aangevraagd, krijgt je eerst een voorschot. Pas als het werkelijke omzetverlies bekend is, wordt de definitieve tegemoetkoming berekend. Hiervoor moet je per aanvraagperiode een aparte aanvraag doen. Is je voorschot te hoog geweest, dan moet je terugbetalen. Was het voorschot te laag, dan volgt een nabetaling.
Afhankelijk van de hoogte van het voorschot dat je ontvangen hebt, heb je bij het aanvragen van het definitieve bedrag mogelijk een derden- of accountantsverklaring nodig. Meer informatie hierover vind je hier. Onze collega Jos schreef ook een interessante blog over hoe hij het verzorgen van deze NOW-verantwoordingen ervaart.
Heb je hulp nodig bij het aanvragen van de NOW-tegemoetkoming? Of wil je meer informatie? Onze collega’s van de Corona Helpdesk kunnen je helpen met al je corona gerelateerde vragen.
Actueel
Update Special Eindejaarstips 2023
Pakket Belastingplan 2024 aangenomen door Tweede Kamer
Strengere regels voor turboliquidatie per 15-11-2023
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Een goed (preventief) verzuimbeleid is essentieel voor iedere organisatie. Je kunt er het werkgeluk en de productiviteit van medewerkers een boost mee geven en uitval die toch ontstaat effectief begeleiden. Maar hoe kun je jouw beleid nu inzetten op verzuimpreventie en het terugdringen van (ziekte)verzuim? 10 tips van casemanager Willeke. Door Willeke Kraus, Casemanager Ziekteverzuim […]
Met ingang van 1 januari 2024 geldt er een wettelijk minimumuurloon voor alle medewerkers van 21 jaar en ouder. Vaste minimum maand-, week- en daglonen verdwijnen daarmee. Wat gaat er veranderen? En wat kan dit voor jouw organisatie betekenen? Ik leg het je uit. Door Laura van Alst, Arbeidsjurist Als het gaat om het wettelijk […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2023 naar 2024. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren?In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig zijn […]
Niet eerder stond je met vijf generaties tegelijk op de werkvloer. Hoe ga je als werkgever om met die generatiediversiteit? Hoe zorg je dat elke generatie met haar eigen kenmerken en unieke perspectieven optimaal kan bijdragen aan jouw organisatie? Ik verklap je graag de voor mij meest waardevolle take-away uit onze recente HR Kenniskring. Zhané […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2024 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Download de Update Special Eindejaarstips 2023 Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen […]
© 2023 - Stolwijk Kennisnetwerk