Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / NOW 4.0: nu aan te vragen t/m 14 maart
Vanaf 15 februari is het mogelijk om de NOW 4.0 aan te vragen. Ook de aanvraagperiode voor de NOW 5.0 is al bekendgemaakt.
De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is in het leven geroepen om werkgevers met omzetverlies, als gevolg van de coronacrisis, tegemoet te komen. Het doel is om zoveel mogelijk werknemers hun baan te laten behouden. Met de tegemoetkoming NOW kunnen werkgevers hun werknemers namelijk door blijven betalen en in dienst houden.
De tegemoetkoming in de loonkosten binnen de NOW 4.0 geldt voor de maanden januari tot en met maart 2021. De maximale tegemoetkoming is onlangs door het kabinet verhoogd van 80% naar 85% van de loonkosten bij een omzetverlies van 100%. De overige voorwaarden van de tegemoetkoming zijn gelijk aan die van de voorwaarden van de NOW 3.0.
In totaal zijn er 5 aanvraagperiodes om een tegemoetkoming aan te vragen. Vanaf 15 februari 2021 kun je een aanvraag doen voor de vierde NOW-periode. Het aanvragen van een tegemoetkoming voor de eerste, tweede en derde aanvraagperiode is niet meer mogelijk.
Voor de vierde aanvraagperiode geldt:
Vind je het lastig om alles goed te kunnen blijven volgen? Het UWV heeft een handig overzicht gemaakt van alle NOW-periodes (NOW 1 t/m 5).
Als je een tegemoetkoming hebt aangevraagd, krijgt je eerst een voorschot. Pas als het werkelijke omzetverlies bekend is, wordt de definitieve tegemoetkoming berekend. Hiervoor moet je per aanvraagperiode een aparte aanvraag doen. Is je voorschot te hoog geweest, dan moet je terugbetalen. Was het voorschot te laag, dan volgt een nabetaling.
Afhankelijk van de hoogte van het voorschot dat je ontvangen hebt, heb je bij het aanvragen van het definitieve bedrag mogelijk een derden- of accountantsverklaring nodig. Meer informatie hierover vind je hier. Onze collega Jos schreef ook een interessante blog over hoe hij het verzorgen van deze NOW-verantwoordingen ervaart.
Heb je hulp nodig bij het aanvragen van de NOW-tegemoetkoming? Of wil je meer informatie? Onze collega’s van de Corona Helpdesk kunnen je helpen met al je corona gerelateerde vragen.
Actueel
Btw corrigeren moet voortaan binnen 8 weken
De belangrijkste loon- en HR-wijzigingen van 2025
Doe vóór 1 februari 2025 je opgaaf UBD 2024
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Heb je te weinig btw aangegeven en afgedragen aan de Belastingdienst? Dan moet je je aangifte btw corrigeren met een btw-suppletie. Hiervoor gold altijd ‘zo snel mogelijk’, maar dit moet per 1 januari 2025 binnen 8 weken. Niet (op tijd) indienen kan leiden tot een vergrijpboete. Heb je te weinig btw aangegeven in je btw-aangiften […]
Het nieuwe jaar is weer van start gegaan. Welke loon- en HR-wijzigingen zijn op 1 januari 2025 ingegaan? En wat moet je daar als werkgever over weten? De belangrijkste punten voor je op een rij. Bron: Salaris Vanmorgen
Ben je inhoudingsplichtig en heb je in 2024 bedragen betaald aan natuurlijke personen? Geef deze vóór 1 februari 2025 door aan de Belastingdienst met de opgaaf UBD 2024. Betalingen aan natuurlijke personen die bij je in dienst waren of waarvoor jij een factuur met btw hebt gekregen hoef je niet op te geven. Voor wie […]
Ontsla je een medewerker of krijgt hij geen contractverlenging, dan heeft hij mogelijk recht op een transitievergoeding. De maximale transitievergoeding wordt per 1 januari 2025 verhoogd naar € 98.000 (in 2024 € 94.000). Wanneer geen transitievergoeding? Er geldt een aantal uitzonderingen op het recht op transitievergoeding. Een medewerker heeft het recht niet als het ontslag […]
Hoe kijken spelers in de accountancysector terug op 2024 en wat wensen zij voor 2025? Ook onze eigen Joost Kelderman kreeg deze en meer vragen van Accountancy Vanmorgen. Hij schreef zijn eigen blog voor het vakmagazine. ‘We maken het thema duurzaamheid te groot en te vaktechnisch’ Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk