Skip to main content
19 juli 2023

Minder zitten is makkelijk met deze vijf tips

Als we straks na de zomervakantie weer aan het werk gaan, gaan we met zijn ook weer massaal zitten. Eeuwig zonde, want zitten is zo slecht dat dit het nieuwe roken wordt genoemd. Hoe kun je als werkgever of HR-medewerker je mensen helpen om makkelijk minder te zitten? Vijf tips.

1. Ga lunchwandelen

Maak van wandelen tijdens de lunchpauze een gewoonte in jouw bedrijf. Tien minuten wandelen na het eten helpt al voor een:

  • Stabielere bloedsuikerspiegel
  • Betere hormoonbalans
  • Boost voor je metabolisme en spijsvertering
  • Voorkomen van een middagdip

Bovendien zijn je collega’s met wandelen even helemaal weg van hun werkplek, wat zorgt voor een mentale pauze. En lopen ze samen, dan kan het ook nog zorgen voor een sociale plus.

2. Houd elk uur vijf minuten pauze

Stimuleer een regelmatige break. Maak er een gewoonte van en geef het goede voorbeeld: 55 minuten werken en daarna 5 minuten pauze. Niet om zittend achterover te leunen, maar bijvoorbeeld voor een rondje wandelen door kantoor, een paar trappen op en af, (stiekem) bewegen op favoriete muziek, een stretchoefening of wat yogaposes. Niet alleen goed voor eenieders lijf, maar ook voor het humeur.

3. Zet anti-zit reminders in

Laat zakelijke telefoons of bedrijfssoftware je helpen: stel reminders in die je collega’s na 55 minuten werken eraan herinneren om vijf minuten te pauzeren.

4. Stimuleer staand werken

Faciliteer staand werken met bijvoorbeeld sta-zitbureaus en introduceer staand en wandelend vergaderen. En wat dacht je van staand bellen? Voorzie collega’s van een goede headset en ze zijn er klaar voor. Maak er een gewoonte van in jouw organisatie.

5. Doe de stappenchallenge

Welke collega of welk team stapt per maand, kwartaal of jaar gemiddeld per persoon het meeste bij elkaar? Gebruik een app en laat kans maken op leuke gezonde prijzen of een vitaliteitstrofee. Een beetje competitie wakkert bij velen de motivatie aan.

Terug

Nog niet uitgelezen?