Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Let op: bijzonder uitstel belastingbetaling eindigt 1 oktober 2021
Het bijzondere uitstel van belastingbetaling wordt per 1 oktober 2021 ingetrokken. Vanaf dit moment kunnen nieuw opkomende belastingverplichtingen niet langer uitgesteld worden. Voor de loon- en omzetbelasting geldt derhalve dat je de betaling over de tijdvakken september 2021 (uiterlijk 31 oktober 2021 te betalen), 3e kwartaal 2021 (uiterlijk 31 oktober 2021 te betalen) en de 10e vierwekenperiode van 2021 (uiterlijk 10 november 2021 te betalen) weer tijdig en regulier moet voldoen.
Voor bijvoorbeeld inkomsten- en vennootschapsbelasting geldt dat je de bedragen op de aanslagen, waarvan de uiterste betaaldatum ligt op of na 1 oktober 2021, weer regulier dient te voldoen. Zorg dat je na maanden van bijzonder uitstel je administratie en betalingen hier weer op inregelt. Opgelegde boetes, die in de periode van bijzonder uitstel werden / worden vernietigd, zijn bij een te late betaling ook verschuldigd.
Kun je na 1 oktober 2021 niet aan de reguliere betalingsverplichtingen voldoen? Denk dan met name als rechtspersoon (bijvoorbeeld een B.V.) ook weer aan het tijdig indienen van een melding betalingsonmacht.
Voor de belastingschuld die is opgebouwd in de periode van bijzonder uitstel geldt een betalingsregeling. De belastingschuld mag je in maximaal 60 maanden aflossen, waarbij de 1e termijn pas vervalt op 31 oktober 2022. De volgende termijn is telkens de laatste dag van de volgende maand. Uiterlijk 1 oktober 2027 dient de belastingschuld dan volledig afbetaald te zijn. Na 1 oktober 2021 zal de Belastingdienst iedereen informeren over de hoogte van de opgebouwde belastingschuld. Controleer dit goed. Eventueel kun je nu zelf een actueel schuldenoverzicht bij de Belastingdienst opvragen.
Bij twijfel of vragen hierover, neem contact met ons op. Het is nog niet bekend wanneer de Belastingdienst iedere belastingplichtige zal informeren over de hoogte van de belastingschuld en de voorwaarden.
Houd er rekening mee dat over de belastingschuld invorderingsrente is verschuldigd. Tot 31 december 2021 is dit rentepercentage nog 0,01%. Daarna loopt deze op naar 1% vanaf 1 januari 2022, 2% vanaf 1 juli 2022 en 3% vanaf 1 januari 2023. Om vanaf 1 januari 2024 weer vastgesteld te worden op het oude niveau van 4%. De invorderingsrente is achteraf, dus na aflossing van de belastingschuld, aanvullend verschuldigd.
De ruime terugbetalingsmogelijkheden worden geflankeerd door strikte voorwaarden. Doe je vanaf 1 oktober 2021 niet op tijd aangifte en/of betaal je niet op tijd? Dan loop je het risico dat je niet in aanmerking komt voor de betalingsregeling. Met als gevolg dat je de opgebouwde schuld toch ineens en wellicht al voor 1 oktober 2022 moet afbetalen. Voor rechtspersonen geldt – tijdens de periode waarin er sprake is van een betalingsregeling, die reeds in zal gaan per 1 oktober 2021, een bonusverbod aan directieleden en een dividendverbod aan aandeelhouders. Wil je dividend of bonussen uitkeren? Dan moet je eerst je belastingschuld uit de periode van bijzonder uitstel aflossen.
Wil je meer weten over bijzonder uitstel van betaling óf heb je vragen over andere coronasteunmaatregelen? Onze specialisten van de Corona Helpdesk staan voor je klaar.
Actueel
Uitkomst Webmodule beoordeling arbeidsrelatie is niet juridisch houdbaar
Betaal voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2025 niet te vroeg
Interview Salaris Vanmorgen met Matthijs Koppelaar
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
De Belastingdienst is deze maand begonnen met het versturen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2025. Met het uitdrukkelijk verzoek: Betaal deze pas ná de dagtekening in 2025. Veel belastingplichtigen, zoals zelfstandig ondernemers, ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Je mag deze voorlopige aanslag in één keer betalen of gespreid betaald in elf […]
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk