Skip to main content
4 november 2021

Kerstpakket belastingvrij via werkkostenregeling

Dit jaar is, vanwege corona, de vrije ruimte van de werkkostenregeling flink verhoogd. Tot een loonsom van € 400.000 bedraagt de vrije ruimte 3%, over het meerdere van de loonsom 1,18%. Heb je nog vrije ruimte over dit jaar, laat die dan niet verloren gaan, je kunt de vrije ruimte niet doorschuiven naar volgend jaar.

Via de werkkostenregeling kun je als werkgever allerlei zaken belastingvrij vergoeden en verstrekken aan je medewerkers. Dat hoeven niet alleen kostenvergoedingen te zijn, ook bijvoorbeeld een extraatje vanwege een prima omzet kun je via de werkkostenregeling belastingvrij verstrekken.

Vrije ruimte

Vergoedingen en verstrekkingen die niet boven de vrije ruimte uitkomen, zijn belastingvrij. Komen ze wel boven de vrije ruimte uit, dan blijven ze belastingvrij voor je medewerker. Als werkgever moet je dan wel 80% belasting betalen via de eindheffing.

Je moet bij gebruik van de werkkostenregeling wel letten op de gebruikelijkheidstoets. Dit betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare situaties gebruikelijk is.

Tip: ga na of je nog vrije ruimte over hebt. Zo ja, dan kun je deze gebruiken voor een belastingvrij extraatje. Ben je dga van je bv, dan geldt dit ook voor jezelf, denk bijvoorbeeld aan een mooi kerstpakket of een leuke bonus.

Let op: in beginsel doet de fiscus over vergoedingen en verstrekkingen van maximaal € 2.400 per medewerker per jaar niet moeilijk. Je moet ook dan wel binnen de vrije ruimte blijven, anders betaal je 80% belasting.

Meer informatie

Wil je meer weten over de vrije ruimte van de werkkostenregeling en hoe je dit in kunt zetten? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij geven je graag advies, passend bij jouw persoonlijke situatie.

Terug

Nog niet uitgelezen?