Skip to main content
20 april 2023

Kabinet verlengt borgstelling mkb-kredieten

Het kabinet verlengt de borgstelling mkb-kredieten, waarmee kleine en middelgrote ondernemers makkelijker een lening kunnen afsluiten. De regeling wordt met vier jaar verlengd.

De borgstelling mkb-kredieten bestaat al zo’n 100 jaar. Ze is bedoeld voor kredietzoekende bedrijven die weliswaar gezond zijn, maar die een bank net te weinig zekerheid kunnen bieden. De bank kan via de borgstellingsregeling dan een beroep doen op het borgstellingsfonds. Jaarlijks maken zo’n 3000 ondernemers gebruik van de regeling. Volgens Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, is de BMKB vooral geschikt voor de grotere mkb-bedrijven doordat het administratief nogal wat kunst- en vliegwerk vergt om de regeling te verkrijgen en er kosten aan zijn verbonden.

Wijzigingen in borgstelling mkb-kredieten

De minister heeft enkele aanpassingen aan de regeling doorgevoerd, Biesheuvel vindt het jammer dat daar geen kostenverlaging bij zat. Hij hoopt wel dat de verlenging en aanpassingen de eerste maatregelen in een reeks zijn, opdat het mkb makkelijker aan krediet kan komen.

Moeilijk krediet tot €250.000

Volgens Biesheuvel staan banken niet meer open voor kleinere leningen, terwijl het overgrote deel van de leningen in Nederland klein is. Bedrijven kunnen voor leningen tot € 250.000 lastig bij een bank terecht, terwijl 80 tot 90 procent van de kredietaanvragen onder dat bedrag zit. ‘Veel ondernemers willen een elektrische bus kopen, willen zonnepanelen op hun dak, willen gewoon investeren in verduurzaming, maar komen ontzettend moeilijk binnen bij die bank.’

 

Bron: BNR

Terug

Nog niet uitgelezen?