Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Je eigen huis financieren: zoveel mensen, zoveel opties
Het is gelukt: wij, mijn vriendin en ik, hebben EIN-DE-LIJK een huis gevonden waar we willen wonen én we mogen het kopen! En dan komt de financiering om de hoek kijken. Welke opties zijn er? Wat past bij ons? Wat is gunstig?
Tegenwoordig is het vinden van je droomhuis niet meer de grootste uitdaging. De uitdaging om het dan ook te kúnnen kopen is veel groter! De prijzen gaan sky-high. De term “vraagprijs” heeft ondertussen de definitie “vanaf hier minimaal 10% overbieden als je kans wilt maken”.
Wij hadden in onze zoektocht geluk. Via-via kwamen we een nieuwbouwproject tegen waar in de media weinig aandacht voor is geweest, dus waren er relatief weinig geïnteresseerden. We schreven ons in en kregen vrijwel meteen bericht dat er geen huizen meer beschikbaar waren. Balen dus. Maar niet veel later kregen we te horen dat er alsnog een woning vrij was gekomen en dat we een week de tijd hadden om te beslissen. En toen gingen we de achtbaan in!
Met een hypotheek. Ja, inderdaad, dat is een optie. Je maakt een afspraak bij een hypotheekadviseur, hij kijkt wat haalbaar is, vertelt je over de verschillende soorten hypotheken en daar rolt een advies uit. Klinkt simpel, maar vergis je niet: wij moesten hiervoor maar liefst 40 (!) verschillende documenten aanleveren. Maar… er zijn meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld:
Belastingvrije schenkingHebben je ouders wel eens nagedacht over een schenking? Waar het vroeger ‘normaal’ was dat ouders hun bezittingen nalieten bij overlijden, zien we nu steeds meer dat men al eerder (een deel) aan hun (klein)kinderen wil schenken. Dat kan fiscaal ook voordelen opleveren. Wordt de schenking gebruikt voor de aankoop van een huis, dan kan er zelfs belastingvrij geschonken worden. Het maximale belastingvrije bedrag is € 106.671 (in 2022), waarbij de ontvanger (kind of kleinkind van de schenker) tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn. Een interessante regeling. Mocht je hier gebruik van willen maken, wacht dan niet te lang: in het coalitieakkoord van onze nieuwe regering is men voornemens om deze regeling vanaf 2024 af te schaffen.
Lenen bij je eigen bv
Ben je eigenaar van een bv en heeft je bv voldoende liquide middelen? Dan zou je ook een hypotheek bij je eigen bv kunnen nemen. Deze lening moet voldoen aan zakelijke voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een schriftelijke vastlegging van de afspraken over terugbetaling van de lening, zekerheden en een marktconform rentepercentage. Voldoe je niet aan de zakelijke voorwaarden, dan kan de Belastingdienst de lening aanmerken als dividend met belastingheffing als gevolg.
Het grote voordeel van lenen bij je eigen bv is dat je rente betaalt aan je eigen bv en niet aan een derde, zoals een bank. Ook na belastingheffing in de bv zijn je totale netto rentelasten lager.
Eigen geld
Beschik je over eigen geld? Dan kun je er voor kiezen om (een deel van) je woning zelf te betalen. Een mix van eigen geld en financiering. Gebruik je je eigen geld, dan betaal je minder box 3 belasting. Wel goed om daarbij te vermelden is dat box 3 ter discussie staat en deze naar verwachting herzien wordt.
Lenen bij ouders of andere familie
Staan je ouders of andere familie daarvoor open en beschikken zij over voldoende geld, dan kun je overwegen om bij hen te lenen. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van eigen geld, lenen en schenken.
Starterslening bij de gemeente
Ruim 200 gemeenten maken de Starterslening mogelijk om starters in hun gemeente te helpen. Je kunt de Starterslening aanvragen als je voor het eerst een huis koopt, en een steuntje in de rug nodig hebt om dat huis te kopen. Meer informatie >>
Uiteraard gelden er voorwaarden voor alle manieren van financiering. En wat bij de ene persoon wel past, is voor een ander totaal niet interessant. Belangrijkste is dat je kijkt wat bij jou past, wat jij aan maandlasten wilt hebben (en kunt dragen!) en dat je je heel goed laat informeren.
Mijn droomhuis is in zicht, op dit moment zit ik middenin het doolhof van papierwerk dat bij de aanschaf van een woning komt kijken (hypotheekakte, samenlevingsovereenkomst, openen gezamenlijke rekening, aanleveren gegevens et cetera). Een drukke, maar leerzame en interessante periode waarin onze duurzame nieuwbouwwoning steeds dichterbij komt. Ja, je leest het goed: duurzaam. Een onderwerp waar ook mijn zakelijke interesse ligt. Daar vertel ik je een volgende keer graag meer over!
Kelly van Oene, Assistent Accountantt 024 6488 666e kellyvanoene@stolwijkphilipsen.nl
Actueel
Renting or purchasing a holiday home in the Netherlands – 4 tax issues to watch out for
Effectieve re-integratie vraagt om samenwerking casemanager, bedrijfsarts en arbeidsdeskundige
Werkgeverslasten: De 3 belangrijkste leerpunten uit onze masterclass
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Purchasing a holiday home in the Netherlands can be an appealing investment for personal use and for generating extra income from rental property. However, there are some tax implications that you should keep in mind, particularly when it comes to income tax and VAT. I have provided a summary of four key issues to pay […]
De versobering van de 30%-regeling wordt teruggedraaid. Het belastingvoordeel voor expats blijft bestaan, maar gaat terug naar 27% van het loon. De Tweede Kamer besloot in 2023 het fiscale voordeel van expats te versoberen. Het belastingvoordeel zou in eerste instantie stapsgewijs van 30% naar 10% worden bijgesteld. Nu zetten het kabinet en de coalitiepartijen toch […]
Stel je hebt vóór 2024 met de voormalige vrijstelling eigen woning (de ‘jubelton’) je kind belastingvrij geschonken. Mag je dan ook nog eenmalig verhoogd vrijgesteld schenken aan je kind? Dit zeggen de Belastingdienst en rechtbank daarover. Jaarlijks mag je belastingvrij schenken. Voor schenken aan je kind geldt in 2024 een maximumbedrag van € 6.633. Ook […]
Is er in jouw organisatie sprake van langdurige uitval door ziekte, dan ga je voor effectieve re-integratie: een proces dat ervoor zorgt dat een medewerker blijvend herstelt en duurzaam terugkeert in het werk. Daar maak ik me als casemanager hard voor, samen met een bedrijfsarts maar ook met een arbeidsdeskundige. Wie van ons doet wat? […]
Van 10 september tot en met 10 oktober 2024 kun je de duurzame subsidie Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) weer aanvragen. Deze is voor organisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of CO2-uitstoot verminderen. Je subsidieaanvraag vraagt om voorbereiding, dus begin op tijd. Ga je als bedrijf of non-profitorganisatie grootschalig hernieuwbare energie opwekken? Of ga […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk