Skip to main content
30 mei 2024

Is box 3 op basis van werkelijk rendement in 2027 wel haalbaar?

Met ingang van 2027 zouden we een nieuw stelsel box 3 op basis van werkelijk rendement moeten hebben. Maar hoe zit het met de haalbaarheid? Na een debat op 22 mei had duidelijk moeten worden of de procedure wordt voortgezet, maar het debat werd verzet. Wat nu?

Hoofdregel: Box 3 op basis van werkelijk rendement

Hoofdregel in het voorgestelde nieuwe box 3-stelsel: het totale werkelijke rendement in box 3 belasten volgens een vermogensaanwasbelasting. Dit houdt in dat ook de niet-gerealiseerde waardeontwikkeling van het vermogen in een jaar in box 3 wordt belast.

Uitzonderingen onder vermogenswinstbelasting

Er zijn ook uitzonderingen voorgesteld. Zo worden onroerende zaken en aandelen in innovatieve startups en scale ups in het voorstel belast volgens een vermogenswinstbelasting. Dit betekent dat alleen bij realisatie (bijvoorbeeld bij verkoop) de vermogenswinst in box 3 wordt belast.

Ingangsdatum nog haalbaar?

Om de beoogde ingangsdatum van 1 januari 2027 te kunnen halen, moest nog in mei de beslissing vallen of de procedure voor het nieuwe stelsel box 3 op basis van werkelijk rendement kan doorgaan. Het debat van 22 mei, waarna deze beslissing zou vallen, is echter uitgesteld naar 11 juni. Daarom is een motie ingediend, met het verzoek aan de regering om het voorbereidingsproces voort te zetten. De Tweede Kamer heeft deze motie op 28 mei 2024 aangenomen. Dit betekent dat de regering door kan gaan met alle voorbereidingen en invoering van een box 3 op basis van werkelijk rendement per 1 januari 2027 nog steeds mogelijk is.

Mogelijke vertraging door systemen Belastingdienst

Het aannemen van de motie is geen garantie voor het halen van de datum van 1 januari 2027. De staatssecretaris meldde eerder al dat het huidige wetsvoorstel veel van de Belastingdienst-systemen vraagt en volledige implementatie in 2027 daarom hoogstwaarschijnlijk niet volledig haalbaar is. Daar komt nog bij, dat de uitkomsten van arresten van de Hoge Raad over het huidige box 3-stelsel veel van de Belastingdienst vragen en voor verdere vertraging zorgen.

Meer weten?

Je vindt het laatste nieuws over een nieuwe stelsel met een box 3 op basis van werkelijk rendement verzameld op onze Box 3-overzichtspagina. Heb je specifieke vragen over jouw situatie? Aarzel niet en bel of mail ons. We helpen je graag.

Bron: SRA

Terug

Nog niet uitgelezen?