Skip to main content
6 november 2015

Inspectie SZW pakt te hoge werkdruk aan

De aanpak van te hoge werkdruk, agressie en pesten van collega’s. Dat zijn komend jaar enkele van de speerpunten van de Inspectie SZW, zo is te lezen in haar Jaarplan 2016. Het plan is aangeboden aan de Tweede Kamer.

De Inspectie schaart zaken als werkdruk en discriminatie onder de noemer psycho-sociale arbeidsbelasting. Meer dan een derde deel van het ziekteverzuim heeft hiermee te maken. Alleen al met werkdruk en werkstress zijn jaarlijks 6 miljoen verzuimdagen gemoeid.

In 2016 controleert de Inspectie of werkgevers genoeg doen aan het voorkomen van psychische klachten bij werknemers. Zij richt zich vooral op hardnekkige overtreders. De inspecteurs laten niet los tot een overtreding is opgelost en sprake is van structurele zorg voor goede werkomstandigheden; dit gebeurt overigens ook bij andere inspectie-onderwerpen.

Doet u als werkgever voldoende op het gebied van de psycho-sociale arbeidsbelasting van uw werknemers?

In de Arbeidsomstandigheden wet, Artikel 1 lid 3 wordt hieronder verstaan: de factoren direct of indirect met inbegrip van seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk, in de arbeidssituatie die stress teweeg brengen.

Artikel 3 lid 2 van de Arbeidsomstandigheden wet geeft aan:  de werkgever voert binnen het arbeidsomstandighedenbeleid een beleid gericht op voorkoming en indien dat niet mogelijk is beperking van de psycho-sociale arbeidsbelasting.

Wist u dat VitaconHRServices u als werkgever kan ondersteunen in het beleid psycho-sociale arbeidsbelasting en uitvoering hiervan binnen uw organisatie?

Wij kunnen u bijvoorbeeld ondersteunen met de implementatie van beleid in uw organisatie tegen ongewenste omgangsvormen en de inzet van een geregistreerd vertrouwenspersoon.

Meer informatie over het jaarplan 2016 van de Inspectie SZW kunt u hier vinden.

Terug

Nog niet uitgelezen?