Skip to main content
5 april 2017

Iedereen baas over zijn eigen scholingspotje

Veel werknemers hebben het nu al, een potje waarmee een cursus of opleiding betaald kan worden. Maar die potjes worden beheerd door je baas. En dat moet veranderen, vindt de Sociaal Economische Raad (SER).

Niet het bedrijf, maar de werknemer zélf moet kunnen bepalen waar dat opleidingsgeld aan wordt uitgegeven. Zodat je, als het nodig is, gemakkelijker kunt doorstromen naar een andere functie of baan.

Nu is er al wel geld beschikbaar voor zo’n omscholing, maar eraan komen is ontzettend ingewikkeld. “Verschillende ministeries hebben verschillende budgetten en ook verschillende beleidsmaatregelen om een leven lang leren te stimuleren en die kunnen elkaar bewust of onbewust soms zelfs wel tegenwerken”, zegt Martine Braaksma van de Onderwijsraad.

Meer controle over je eigen potje

En het is nu vooral de werkgever die bepaalt wat er met dat geld gebeurt. Dat moet anders, vindt de SER. “Het is belangrijk dat we dat niet beslissen over de hoofden van mensen heen. Maar dat ze dat zelf kunnen beslissen”, aldus Mariëtte Hamer van de SER.

Daarom krijgt iedereen – als het aan de SER ligt – een persoonlijk ontwikkelingsspaarpotje. Waar de werkgever dan fiscaal voordelig geld in kan storten. De overheid. Of jijzelf. Geld dat je kunt gebruiken om een cursus te doen.

Terug

Nog niet uitgelezen?