Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / false
Ondanks dat een bv een eigen rechtspersoonlijkheid heeft, kun je als bestuurder hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden voor een aantal belastingschulden van de bv, zoals o.a. de loonheffing en omzetbelasting.
Deze aansprakelijkheid is wettelijk geregeld. Echter, meld je als bestuurder de betalingsproblemen tijdig aan de fiscus (binnen twee weken nadat betaald had moeten worden), dan vervalt je aansprakelijkheid.
Door je betalingsmoeilijkheden dus tijdig te melden, voorkom je aansprakelijkheid als bestuurder. Maar let op, kan de inspecteur bewijzen dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur, dan ben je alsnog aansprakelijk.
Onlangs kwam een bedrijf in betalingsmoeilijkheden. De bestuurder heeft dit tijdig gemeld bij de ontvanger. De rechtbank in Breda stelde de bestuurder van het bedrijf toch aansprakelijk voor ruim € 70.000 aan belastingschulden. Hoe zit dat?
De inspecteur stelde dat de belastingschulden waarvoor de betalingsmoeilijkheden waren gemeld, inmiddels betaald waren na een afgesproken betalingsregeling. Tegelijkertijd waren er wederom nieuwe belastingschulden ontstaan en betaald. De inspecteur stelde dat hij door de betalingen er vanuit mocht gaan dat de betalingsproblemen waren opgelost. Als er later betalingsproblemen ten aanzien van nieuwe belastingschulden ontstonden, dan had de bestuurder dit namens de bv opnieuw moeten melden. Nu deze melding niet was gedaan was de bestuurder dus hoofdelijk aansprakelijk, aldus de inspecteur.
De Hoge Raad oordeelde echter anders: een eenmaal gedane melding van betalingsonmacht blijft van kracht zolang er betalingsachterstanden zijn. Daarbij is het niet van belang of dit nieuwe of bestaande belastingschulden betreft.
Is de inspecteur van mening dat er na betaling van een schuld geen betalingsonmacht meer is én laat hij dit weten, dan ben je vanaf dat moment weer hoofdelijk aansprakelijk als er niet opnieuw tijdig melding wordt gedaan van eventuele betalingsonmacht. In bovenstaande zaak had de inspecteur niet laten weten dat er volgens hem geen betalingsonmacht meer was, waardoor de bestuurder niet aansprakelijk was voor de belastingschulden.
Heb je betalingsproblemen die ontstaan zijn door alle maatregelen rondom het corona virus, dan kan een afzonderlijke melding achterwege blijven. Meer hierover lees je hier.
Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Wij staan voor je klaar. Wij zijn telefonisch (0314 369 111) of per mail bereikbaar voor al je vragen.
Actueel
Loonheffingen 2025 – de wijzigingen
Gepland en spontaan in gesprek – Deze vruchten pluk je ervan
Oordeel rechtbank: Belastingrente te hoog – bezwaar maken kan lonen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk