Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Hebben en houden no-riskpolis is een geldige ontbindende voorwaarde
Kantonrechter Maastricht, 3 augustus 2015 – Een werkgever die een werknemer met weinig kansen op de arbeidsmarkt een baan aanbiedt onder de ontbindende voorwaarde dat de werknemer een no-riskpolis heeft en houdt, mag het dienstverband beëindigen als de no-riskpolis niet wordt verlengd.
De werknemer is in 2010 in dienst getreden bij de werkgever. Bij deze indiensttreding beschikte de werknemer over een no-riskpolis van UWV; UWV betaalt dan een Ziektewetuitkering aan de werknemer als hij niet kan werken tijdens ziekte. De Ziektewetuitkering dekt dus (een groot deel van) de loonkosten van de zieke werknemer. De no-riskpolis geldt 5 jaar lang vanaf de eerste werkdag van de werknemer. In bijzondere gevallen verlengt UWV de periode van 5 jaar met nog eens 5 jaar.
Na 5 jaar heeft de werknemer UWV verzocht om de no-riskpolis te verlengen met 5 jaar. UWV heeft dit geweigerd.
De werkgever heeft daarop aan de werknemer laten weten dat zijn arbeidsovereenkomst met ingang van 1 juni 2015 eindigt, omdat als gevolg van de beslissing van UWV niet meer voldaan wordt aan de met de werknemer overeengekomen voorwaarden van de arbeidsovereenkomst.
De werknemer is het hier niet mee eens. Hij roept de nietigheid van de opzegging van zijn dienstverband in en verklaart zich bereid om zijn werkzaamheden te hervatten.
De werknemer vordert in deze procedure van de werkgever om hem toe te laten tot zijn werkzaamheden en zijn achterstallige en toekomstige loon te betalen.
De werkgever stelt zich op het standpunt dat hij met de werknemer een rechtsgeldige ontbindende voorwaarde is overeengekomen, namelijk dat hij de beschikking diende te hebben over een no-riskpolis.
Uit de arbeidsovereenkomst moet naar het oordeel van de kantonrechter redelijkerwijs worden afgeleid dat partijen bij aanvang hebben afgesproken dat de arbeidsovereenkomst zal eindigen (“na de gebruikelijke opzegtermijn”) indien de dispensatie (bedoeld is hier: de no-risk-polis) van UWV (“volledige doorbetaling van loon en bijkomende kosten bij ziekte van de werknemer”) komt te vervallen.
De ontbindende voorwaarde is daadwerkelijk ingetreden, nu UWV heeft beslist dat de no-risk-polis niet zal worden verlengd na 5 jaar.
De kantonrechter is van oordeel dat een werkgever die zich inspant om een – anders op de reguliere arbeidsmarkt betrekkelijk kansloze – werknemers zoals de werknemer een baan aan te bieden, gerechtigd is om zichzelf er op voorhand van te verzekeren dat de beëindiging van de no-risk-polis voor hem geen nadelige gevolgen heeft. Het is redelijk dat in de verhouding tot de betrokken werknemer, de beëindiging van die dispensatie dan niet voor rekening van de werkgever komt.
De kantonrechter wijst de vorderingen van de werknemer dan ook af.
Bron: XpertHR
Actueel
Versobering 30%-regeling teruggedraaid naar 27%
Mag je eenmalig verhoogd vrijgesteld schenken als jubelton al is gebruikt?
Duurzame subsidie: Vanaf 10 september SDE++ aanvragen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Purchasing a holiday home in the Netherlands can be an appealing investment for personal use and for generating extra income from rental property. However, there are some tax implications that you should keep in mind, particularly when it comes to income tax and VAT. I have provided a summary of four key issues to pay […]
De versobering van de 30%-regeling wordt teruggedraaid. Het belastingvoordeel voor expats blijft bestaan, maar gaat terug naar 27% van het loon. De Tweede Kamer besloot in 2023 het fiscale voordeel van expats te versoberen. Het belastingvoordeel zou in eerste instantie stapsgewijs van 30% naar 10% worden bijgesteld. Nu zetten het kabinet en de coalitiepartijen toch […]
Stel je hebt vóór 2024 met de voormalige vrijstelling eigen woning (de ‘jubelton’) je kind belastingvrij geschonken. Mag je dan ook nog eenmalig verhoogd vrijgesteld schenken aan je kind? Dit zeggen de Belastingdienst en rechtbank daarover. Jaarlijks mag je belastingvrij schenken. Voor schenken aan je kind geldt in 2024 een maximumbedrag van € 6.633. Ook […]
Is er in jouw organisatie sprake van langdurige uitval door ziekte, dan ga je voor effectieve re-integratie: een proces dat ervoor zorgt dat een medewerker blijvend herstelt en duurzaam terugkeert in het werk. Daar maak ik me als casemanager hard voor, samen met een bedrijfsarts maar ook met een arbeidsdeskundige. Wie van ons doet wat? […]
Van 10 september tot en met 10 oktober 2024 kun je de duurzame subsidie Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) weer aanvragen. Deze is voor organisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of CO2-uitstoot verminderen. Je subsidieaanvraag vraagt om voorbereiding, dus begin op tijd. Ga je als bedrijf of non-profitorganisatie grootschalig hernieuwbare energie opwekken? Of ga […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk