Skip to main content
23 oktober 2020

Geen overdrachtsbelasting voor starters, hogere belasting voor beleggers

Vanaf 2021 betalen jonge starters op de woningmarkt geen overdrachtsbelasting meer. Voor beleggers daarentegen wordt de overdrachtsbelasting verhoogd.

Op dit moment is de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom. Dit tarief blijft ook in 2021 van toepassing op een eigen woning. Nieuw is dat er voor jonge starters een vrijstelling van de overdrachtsbelasting komt. Stel je koopt als jonge starter een huis met een koopsom van € 300.000 dan is dat een lastenvermindering van € 6.000 (2%).

Vrijstelling

Er wordt gesproken over een vrijstelling voor ‘jonge starters’. Dit betekent echter niet dat het moet gaan over de aankoop van je eerste huis. De vrijstelling geldt ook voor jongeren die al een woning bezitten en een andere woning kopen. Mits je nog niet eerder van de vrijstelling gebruik hebt gemaakt, deze vrijstelling is namelijk eenmalig.

Belangrijk is wel dat je als koper minimaal 18 jaar bent en niet ouder dan 34 jaar. Tevens moet je zelf de woning als hoofdverblijf gaan bewonen.

Hogere belasting voor beleggers

Vanaf 2021 gaat de overdrachtsbelasting voor beleggers (in tegenstelling tot de belasting voor jonge starters) juist omhoog. In plaats van de huidige 2% wordt dit 8%. Met deze maatregel wil het kabinet voorkomen dat beleggers huizen wegkapen voor de neus van jongeren.

Hoger tarief voor niet-woningen en vakantiewoningen

Ook de overdrachtsbelasting voor alle niet-woningen gaat in 2021 omhoog van 6% naar 8%. Hierbij kun je denken aan kantoren en fabrieken.

Alleen wanneer de woning voor de koper dient als hoofdverblijf, blijft het lage tarief van 2% van toepassing.  Door deze voorwaarde gaat dus ook voor vakantiewoningen het tarief van 8% gelden. Dat geldt ook wanneer je een woning koopt voor de verhuur of voor ouders die een woning kopen voor een studerend kind: zij gaan niet zelf in de woning wonen, dus wordt 8% overdrachtsbelasting berekend.

Aankoop uitstellen of juist versnellen?

Wil je een vakantiewoning kopen of ga je als belegger een woning aankopen? Dan kan het interessant zijn om de aankoop nog in 2020 te regelen.

Als starter zijnde kun je je aankoop uitstellen tot 2021 om zo gebruik te kunnen maken van de vrijstelling. Gezien de huidige woningmarkt, waarbij je soms snel moet handelen, is het ook een optie om de koopovereenkomst in 2020 te tekenen en de levering in 2021 plaats te laten vinden. Zorg er dan wel voor dat e.e.a. goed geformuleerd is in de koopovereenkomst en laat dit bij twijfel door je adviseur checken.

Let op: het aanpassen van de overdrachtsbelasting is nog een wetsvoorstel en dus nog niet definitief.

Wil je meer weten over het wetsvoorstel en wat in jouw situatie wijsheid is? Onze adviseurs zijn telefonisch (0314 369 111) of per mail bereikbaar voor al je vragen.

Terug

Nog niet uitgelezen?