Skip to main content
18 december 2015

Fiets van de zaak

In september 2014 kopte het Algemeen Dagblad nog groot ´Fiets van de zaak om zeep geholpen…… Zóóó DOM´. Maar is dit wel waar?

Vanaf 1 januari 2015 valt de fiets van de zaak onder de werkkostenregeling en moet het gaan concurreren met andere voordelen voor de werknemers, zoals een kerstpakket en het personeelsuitje. De werkkostenregeling houdt in dat 1,2% van de totale loonsom door de werkgever besteed mag worden aan vergoedingen voor het personeel. De fiets van de zaak wordt hierdoor een stuk minder interessant.

Buiten de werkkostenregeling om is het echter nog steeds mogelijk om een fiets van de zaak aan een werknemer te verstrekken. Dit kan met behulp van een renteloze lening. Naast deze renteloze lening wordt door de werkgever een belastingvrije vergoeding van € 0,19 per kilometer verstrekt. Deze vergoeding wordt vervolgens door de werknemer weer gebruikt om de renteloze lening af te lossen.

Hoe werkt het in de praktijk…

Mevrouw Janssen schaft zelf (middels een renteloze personeelslening) een fiets aan met een waarde van € 800. Hiervoor leent zij bij haar werkgever het geld waarover ze geen rente hoeft te betalen. Met deze fiets gaat zij vijf dagen per week van haar huis naar kantoor. Dit is een afstand van 6 kilometer enkele reis waar zij ongeveer 20 minuten over zal doen. Net zo snel als met de auto en geen frustratie van drukte op de weg!

Mevrouw Janssen krijgt van haar werkgever een vergoeding van € 0,19 per gefietste kilometer. Na een periode van 70 weken, oftewel 1 jaar, 4 maanden en twee weken heeft mevrouw Janssen de lening bij haar werkgever afgelost en voelt zij zich een stuk fitter doordat zij is gaan fietsen in plaats van met de auto te gaan.

De buurman van mevrouw Janssen, de heer Riggel, moet echter een stuk verder fietsen naar zijn werk, namelijk 15 kilometer enkele reis en ziet het niet zitten om dit hele stuk te fietsen. Met een elektrische fiets wil hij dat echter wel. De prijs van deze fiets bedraagt € 1.800. Meneer Riggel fietst vijf dagen per week naar zijn werk. Hij zal er 63 weken, oftewel 1 jaar, 2 maanden en 3 weken over doen om zijn renteloze lening bij zijn werkgever af te lossen!

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat het nog steeds heel interessant kan zijn om een renteloze lening aan de werknemer te verstrekken voor de aankoop van een fiets. Deze regeling draagt bij aan gezonde en vitale werknemers.

Heeft u interesse in het verstrekken van een renteloze lening aan werknemers voor de aanschaf van een fiets, of wilt u vrijblijvend informatie ontvangen, neemt u dan contact op via m.prins@stolwijkkelderman.nl.

Wij kunnen u informatie toesturen over deze regeling, voor u uitrekenen wanneer de lening is terugbetaald en kunnen de leningsovereenkomst voor u opstellen.

Terug

Nog niet uitgelezen?