Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Wat eten uw kok en de bediening?
Het is weekend en het is druk in uw horecagelegenheid. Uw personeel maakt lange dagen maar zal ook moeten eten. Vaak wordt ontbijt, lunch en diner door uw personeel gegeten vanaf de kaart of vanuit ingrediënten die in uw keuken aanwezig zijn. Wel zo makkelijk, maar weet dat niet in alle gevallen onbelast gegeten kan worden.
Voor zogenaamde maaltijden op de werkplek geldt een fiscale waardering. Voor het jaar 2016 bedraagt deze waardering € 3,25 per maaltijd. Of uw personeel nu een ontbijt, lunch of diner nuttigt maakt hierbij niet uit. De fiscale bijtelling voor elke maaltijd bedraagt € 3,25.
Tip: Eet uw personeel een broodje dat op uw kaart voor meer dan € 3,25 wordt verkocht, dan bedraagt de fiscale bijtelling ook maar € 3,25. Maar ook als uw personeel voor minder dan € 3,25 eet, moet u nog steeds € 3,25 bijtellen volgens de Belastingdienst. Overleg met uw adviseur over de mogelijkheden om in dat geval een lager bedrag bij te tellen. Bedenk daarbij dat de Belastingdienst daar niet zonder meer mee akkoord gaat en dat een rechter hierover waarschijnlijk uitkomst zal moeten bieden.
Betaalt uw personeel een eigen bijdrage, dan wordt de fiscale bijtelling daarmee verlaagt. Bij een eigen bijdrage van € 3,25 per maaltijd blijft de maaltijd dan ook onbelast!
Voor maaltijden met een meer dan bijkomstig zakelijk karakter geldt een uitzondering. Deze maaltijden kunt u onbelast verstrekken. De Belastingdienst heeft als vuistregel dat als een werknemer door zijn werk tussen 17.00 en 20.00 niet thuis kan eten, er in elk geval sprake is van een meer dan bijkomstige zakelijke maaltijd.
Tip: Uw personeel dat een dienst draait die aanvangt voor 17.00 uur en eindigt na 20.00 uur, kan daarom onbelast dineren bij u.
Ook voor consumpties die niet als maaltijd kunnen worden aangemerkt (bijvoorbeeld een drankje, een stukje fruit, een gebakje of andere tussendoortjes van weinig waarde) geldt een uitzondering. Deze consumpties kunt u onbelast verstrekken mits zij geen deel uitmaken van een maaltijd.
Let op! De grens tussen wanneer iets wel een maaltijd is en wanneer niet, is niet duidelijk aan te geven. In mondelinge uitingen heeft de Belastingdienst al eens aangegeven dat een kopje soep tijdens de lunch of alleen een snack niet als maaltijd wordt aangemerkt. Dat is echter anders wanneer het kopje soep of de snack samen met een aantal boterhammen met beleg wordt genuttigd.
Bron: SRA-BiZ
Actueel
Loonheffingen 2025 – de wijzigingen
Gepland en spontaan in gesprek – Deze vruchten pluk je ervan
Oordeel rechtbank: Belastingrente te hoog – bezwaar maken kan lonen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Ook in 2025 zijn er flinke wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR). Senior Fiscalist Han Schut signaleert dat deze veranderingen vooral familiebedrijven raken die willen overdragen naar de volgende generatie. Hij heeft de belangrijkste wijzigingen en to do’s van bedrijfsoverdracht voor je samengevat en waarschuwt: Heb je een familiebedrijf en wil je die […]
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk