Skip to main content
11 april 2022

Einde thuiswerken; inrichting werkkamer terug naar kantoor?

Het advies om thuis te werken vanwege corona is voorbij. Betekent dit dat je medewerkers de inrichting van de werkkamer thuis weer terug naar kantoor moeten brengen?

Op grond van de Arbowet ben je als werkgever verplicht voor de inrichting van de werkplek thuis te zorgen als de medewerker thuis moet werken. In die gevallen kun je onder meer een bureau, een bureaustoel en verlichting belastingvrij ter beschikking stellen, verstrekken of vergoeden.

Retourneren

Werkt je medewerker niet meer thuis, dan moeten genoemde zaken weer geretourneerd worden. Het maakt hierbij niet uit of je de spullen aan je medewerker hebt uitgeleend of dat je destijds bijvoorbeeld een bedrag hebt uitgekeerd waar je medewerker zelf spullen voor kon aanschaffen.

Je kunt er echter ook voor kiezen je medewerker de spullen te laten houden. In dat geval moet er belasting betaald worden over de restwaarde van de spullen.

Restwaarde

Je kunt dit voorkomen door je medewerker de spullen tegen de restwaarde over te laten nemen. Die waarde is uiteraard lager dan de nieuwprijs, want het betreft gebruikte goederen. Wil je je medewerker niet belasten voor de restwaarde? Overnemen van de spullen kan ook belastingvrij, als je de restwaarde onderbrengt in de werkkostenregeling.

Werkkostenregeling

De waarde van de spullen is via de werkkostenregeling belastingvrij voor je medewerker. Je betaalt als werkgever echter wel 80% belasting via de eindheffing als je dit jaar met je vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen over de vrije ruimte heen schiet.

De vrije ruimte is in 2022 lager dan in 2021 en bedraagt 1,7% van de loonsom tot € 400.000. Over het meerdere van de loonsom is de vrije ruimte nog 1,18%.

Let op Mag je medewerker de spullen houden en breng je ze niet onder in de werkkostenregeling, dan is de restwaarde belast als loon in natura bij de medewerker. Dit heeft tot gevolg dat je hiervoor loonbelasting inhoudt op het loon van je medewerker.

Meer informatie

Wil je meer weten over hoe je dit voor jouw medewerker(s) aan moet pakken? Neem contact op met onze specialisten, zij adviseren je graag.

Terug

Nog niet uitgelezen?