Skip to main content
5 juni 2014

Eerste Kamer stemt in met pensioenplannen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de plannen voor versobering van de pensioenopbouw. Hierdoor bouwen sommige werknemers vanaf 1 januari 2015 jaarlijks minder pensioen op. Deze verlaging van de pensioenopbouw hangt samen met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.

Vanaf 1 januari 2015 kunnen werknemers over een inkomen tot € 100.000 in een middelloonregeling jaarlijks maximaal 1,875% (nu nog 2,15%) van het inkomen belastingvrij opzij zetten voor pensioen. Hiermee bereiken zij in 40 jaar werken een pensioen van 75% van het gemiddelde loon. Voor eindloonregelingen geldt straks een maximumopbouwpercentage van 1,657%. Voor beschikbare premieregelingen zijn vergelijkbare staffels (pdf) gepubliceerd. Verder kunnen werknemers voor het deel van het inkomen boven € 100.000 vrijwillig bijsparen vanuit hun netto-inkomen.

Door aanpassingen gaat Eerste Kamer nu wel akkoord

Vorig jaar strandden de nieuwe plannen voor pensioenopbouw nog bij de Eerste Kamer. Staatssecretaris Weekers paste daarom de plannen aan, zoals u kon lezen in het bericht ‘Overeenstemming over pensioenakkoord’. Deze aangepaste plannen konden onlangs wel rekenen op een meerderheid. Een hervorming van de pensioenopbouw is nodig nu de levensverwachting stijgt en de pensioengerechtigde leeftijd telkens omhoog gaat. Aan de andere kant hoeven sommige werknemers minder pensioenpremie af te dragen waardoor er meer ruimte is voor bestedingen.

Bron: Rendement.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?